Opa vertelt

Door RobIII op vrijdag 29 augustus 2008 05:08 - Reacties (34)
Categorie: Personal, Views: 9.109

Opa maakt het haardvuurtje aan, doet de gordijnen dicht en zetelt zich in zijn sofa. De kinderen verzamelen zich om hem heen op het hoogpolig tapijt. Opa neemt een trek van zijn pijp, blaast de rook in cirkels omhoog en begint...

Vroeger, toen opa nog jong was. Dat waren nog eens tijden.

http://tweakers.net/ext/f/UePBaBYBQXlS8bOjKF4H6wz5/full.gifToen ik een jaar of 6 oud was kwam pa met een verrassing thuis. Hij had een C64 meegenomen. "Gekregen" van (als ik me niet vergis) Campina om zijn werk op te doen. Wat 'ie er precies mee deed (of moest doen) weet ik niet. Wat me wel nog helder bij staat is dat we die eerste avond gezellig met z'n allen hebben doorgebracht. Pa, broertje, ik en zelfs ma. We waren allemaal aan de buis gekluisterd. Vanaf die dag ben ik niet meer van computers af te meppen geweest. Een flink aantal van jullie kan zich deze tijd waarschijnlijk nog wel herinneren. Prachtige tijden waren dat. 64 Héle kilobytes tot je beschikking, 16 kleuren, 3 kanaals audio die door de SID gegenereerd werd en dat allemaal aangestuurd door een MOS 6510 op één héle MHz. Ja kinderen, dat lees je goed. Me-ga-hertz! Het kleine broertje van de Gigahertz :D

Gouden tijden waren dat. Na een tijdje kwam de C128 bij ons in huis. Technisch, indertijd, al een hele verbetering, maar op één of andere manier is dat apparaat nooit echt populair geworden. Niet zo heel gek; het aanbod en de keuze werd groter en de Atari's, IBM Clones, Acorns en ga zo maar door vlogen ons om de oren. Ik herinner me nog levendig hoe ik bij de V&D, toen de computers nog niet achter glas hoefden, eens de volgende code schreef:

code:
1
2
3
10 PRINT "V&D IS STOM!";
20 GOTO 10
RUN


De verbaasde blik op het gezicht van de verkoper was onbetaalbaar; zeker toen ik, natuurlijk vanaf veilige afstand, zag dat er 2 collega's aan te pas moesten komen om die voorbijrollende teksten van het scherm te krijgen :D

http://tweakers.net/ext/f/bcrOiEbAnlOG4BlJ8EjgZZNS/full.gif Maar de échte "gouden tijd" moest nog komen. Toen ik bij een vriendje een Amiga 500 voor het eerst zag (pa had inmiddels al zo'n grijze Atari 286) wist ik niet wat ik zag. Hoewel de 500 Amiga's tweede model was (de 'zakelijkere' Amiga 1000 ging eraan vooraf) was het meteen Amiga's paradepaardje. Tot 32 kleuren op het scherm (en in de obscure HAM mode zelfs 4096), 512 KB geheugen (en uitbreidbaar), floppy's in plaats van de trage cassettetapes, 4 kanaals geluid tot 28Khz en het kon maar niet op. De Amiga demonstreerde alle pracht en praal in haar (nee, niet zijn) spellen, tekenprogramma's, muziekprogramma's en echt uitsloven deed je natuurlijk met demo's. Dat waren nog eens mooie hulpmiddelen om de jaloezie van je vrienden flink aan te wakkeren. Zo'n ding moest ik ook hebben.

Tegen de tijd dat ik mijn eigen Amiga bij elkaar gespaard had was de Amiga 600 het nieuwste van het nieuwste. Hoewel technisch weinig verschillend van de A500 waren er natuurlijk wel de nodige verschillen; het grootste verschil was de 2.0 versie van AmigaOS en de Kickstart. Kort daarna schafte ik van mijn zuurverdiende centjes een Amiga 1200 aan. Hoewel deze een prima kans had om populair te worden, de specificaties waren namelijk voor die tijd ongelofelijk, hadden de driedelige pakken die de IBM clonen produceerden de markt al ferm in handen en sindsdien is het met Commodore Int. hard bergafwaarts gegaan.

http://tweakers.net/ext/f/B4YKEQjLXShHX2aIlplX0VP1/full.jpg In die jaren, tot de overspoeling van de IBM clonen inzette, waren computers voornamelijk het domein van enthousiastelingen en hobbyisten. In die tijd ging het er heel anders aan toe; de sfeer was stukken familiaarder en niet alles draaide al om het grote geld. In die tijd werd er nog met hart en ziel gewerkt aan een nieuw model. Veel ontwerpers waren visionairs, ware kunstenaars in hun vak. Eén van hen, de "vader" van de Amiga, was Jay Miner*. Het was dan ook zijn handtekening (en die van zijn trouwe hond Mitchy) die op de behuizing van de A1000 stond. De "gouden tijd" is, wat mij betreft, aangebroken toen hij aan het project Lorraine begon, wat later resulteerde in de Amiga lijn van producten. De sfeer kun je goed halen uit de volgende legende:
De Amiga, toen nog Lorraine, bestond nog uit een stapel losse onderdelen op een tempex plaat bij elkaar geprikt met een enorme wirwar aan draden en met daar om heen overal bordjes met "DO NOT TOUCH". Het project werd gefinancierd door joysticks, het joyboard en spelcartridges te verkopen. Het joyboard was binnen de Amiga muren een "running joke". De bedoeling van het Joyboard was dat je er op plaats nam, staand, om zo het spel te besturen. Als tijdens het oplossen van 'bugs' en problemen de gemoederen hoog opliepen was het gebruikelijk voor de ontwikkelaars en ontwerpers om zich af te zonderen in een klein donker kamertje en plaats te nemen op het joyboard in kleermakerszit om zo tot rust te komen en een zen-staat te bereiken met het spel "Zen Meditation" waarbij het de bedoeling was zo stil mogelijk te zitten. Toen het tijdens de ontwikkeling van de Amiga tijd werd om de foutmeldingstekst te bepalen kwam een programmeur hierdoor op het idee om de foutmelding een "Guru Meditation" te noemen. Wat nou, "Blue Screen of Death"? :D
http://tweakers.net/ext/f/Khzo9Vz1QNObRxeyuPu2aEDo/full.gif

Ik denk dat de gemoedelijkheid van die tijd goed te zien is aan de hand van deze legende. In het ontwerp van de software en de hardware kon je de totale toewijding van de ontwikkelaars en ontwerpers voelen. Overal was veel aandacht aan besteed, her-en-der werd er zelfs een easter egg in gestopt. De Amiga had een ziel. En dat merkte je ook aan de gebruikers van Amiga's. Hoewel je ze doorgaans na een paar dagen geen gebruiker maar fan of aanhanger van het Amiga geloof kon noemen. Datzelfde zie je zo nu en dan nog wel eens maar dat zijn meestal de flamewars tussen de PC en Mac aanhangers of tussen de Windows, Linux en OSX fans.

http://tweakers.net/ext/f/GvCbe4NCYH4iVOcfZRj2sp7w/full.jpg De Amiga was uitgerust met een Motorola MC68000 processor en voorzien van 3 'custom chips' met de namen "Paula", "Denise" en "(Fat) Agnus" waarvan de laatste later werd vervangen door "Alice". Kom daar nu nog maar eens mee aanzetten :P Indertijd heb ik me diep verdiept in het ontwerp van de Amiga; dat was toen nog allemaal redelijk te bevatten. Tegenwoordig kun je nog maar amper bevatten hoe je computer, op het zowat laagste niveau, zijn werk doet. Er zijn duizenden onderdelen en configuraties en een chip zo "innig" leren kennen is gewoon, voor mij althans, niet leuk meer. Ik heb hier op één van mijn vele boekenplanken dan ook diverse Amiga boeken prijken; maar mijn trots zijn toch wel "De Motorola MC 68000-familie" (ISBN: 90-6233-246-3), "68000 assembly language programming" (ISBN: 0-931988-62-4) en de relatief zeldzame Amiga Hardware Reference (ISBN: 0201567768) die ik indertijd uit de VS heb laten overkomen; via internet bestellen was er nog niet bij want internet bestond nog niet in de vorm zoals we het nu kennen. Ik bezit dan net zo goed de Intel® 64 and IA-32 Architectures Software Developer's Manuals (iets wat in mijn "Motorola tijdperk" ondenkbaar was, Intel was immers de vijand), maar die zijn toch zeker niet zo leuk om te lezen. Nostalgie alom. Nog een pareltje is mijn Hisoft Devpack software. In die tijd was het nog best te doen om in assembly je software te schrijven. Als je mijn vorige blogpost (Software bloat) hebt gelezen zul je begrijpen waarom ik dat tijdperk zo waardeer. De 'kernel' van het AmigaOS paste in 250Kb en is zelfs nu nog in 1Mb te proppen.

http://tweakers.net/ext/f/vVyd7n3vd99PGowoxhhgI73d/full.gif Een Amiga ging indertijd vaak heel wat jaren mee, er zijn zelfs nog steeds Amiga's in gebruik. Dat kwam door de kwaliteit van het product, de mogelijkheden tot uitbreiden middels "expansion cards" en natuurlijk door de liefde van de fans en aanhangers; het loslaten van je Amiga is geen makkelijke opgave kan ik je vertellen. Ik heb beide Amiga's afgestaan omdat ze stonden te verstoffen omdat ik in die tijd voor mijn opleiding met de IBM clonen aan de slag moest; met pijn in het hart heb ik ze laten gaan en afgestaan aan een bekende waarvan ik me verzekerd had dat deze ze met even veel zorg zou behandelen als ik altijd gedaan had. Tegen de tijd dat er meer tijd voor vrij kwam was ik helaas te laat; de Amiga had zijn tijd gehad en er zat geen schot meer in. Er waren nog wilde speculaties van een fantastische Caipirinha 'chipset' van Phase5 die, als ze toen hadden kunnen waarmaken wat beloofden, de wereld op zijn kop zou hebben gezet. Het is helaas echter nooit zo ver gekomen; ook Phase5 ging op de fles. Tegen de tijd dat Commodore Amiga begon te zinken hebben er nog diverse eigenaren aan het roer gestaan waaronder Escom en Gateway. Het mocht allemaal niet baten. De Amiga is niet meer. Mijn PC is niet meer dan gereedschap. Een middel. En een Mac is net zo zielloos voor mij. Nee, die tijd hebben we gehad en ik verwacht niet dat die tijd nog ooit terug komt.

Vaarwel, goede vriendin.

* Jay Miner overleed, veel te vroeg, aan nierfalen in 1994 op 62 jarige leeftijd. Deze blogpost, met de vele links naar alle nostalgie, wil ik graag aan hem opdragen.

TwitterNuJIJeKudosFacebookFriendfeedGoogle BookmarksDiggdel.ici.ousTechnoratiSphinnMixxStumpleUponYahoo! BookmarksMaak je eigen RML op RobIII.nl!

Volgende: Zoeken in Outlook 09-'08 Zoeken in Outlook
Volgende: Software bloat 08-'08 Software bloat

Reacties


Door Tweakers user RobIII, vrijdag 29 augustus 2008 05:18

Wie mijmert met me mee? Hier nog meer Amiga-nostalgie.

ProTracker, OctaMed, Jesus on E's (deel 2, deel 3, deel 4), Copy parties (ik ging altijd naar Brunssum), Amy the Squirrel (Amiga's on-officiële mascotte) van Eric Schwarz, de CD32, Lemmings, Turrican, Alien Breed 3D, Video Toasters, AREXX, Spaceballs - State of the art en 9 Fingers (en de making of... :D ), Speedball, Shuffle Puck Café, Budbrain's MegaDemo en MegaDemo II, Expert Cartridges voor de C64, Shadow of the Beast, de Copper en Blitter, losse FPU's zoals de 68881 en 68882 en 68851 MMU etc... etc...

Ik kan uuuuuuuren doorgaan :D En natuurlijk mag Boing niet ontbreken; indertijd hét verkoopargument voor een Amiga :D

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 oktober 2009 11:01]


Door Tweakers user Gerco, vrijdag 29 augustus 2008 07:12

Wat een trip down memory lane, geweldig. Het had mijn eigen verhaal kunnen zijn, met uitzondering van het aanschaffen van de A1200 dan, ik ben een paar jaartjes te jong om die zelf te kunnen betalen destijds, dus is het bij een A500 gebleven.

Ik ben begonnen met programmeren in AmigaBASIC, maar dat had ik snel terzijde geschoven voor M68k assembly. Nog een tijdje met AMOS Pro gespeeld, de power van 68k en het gemak van BASIC had wel wat :)

Zelfs nog een tijdje een KCS PowerPC board gehad, dan kon je die A500 gewoon opstarten als een IBM kloon en er PC software op draaien, the best of both worlds dus. Bovendien was het een geheugen uitbreiding tot 1MB en ook nog eens een persistent 1MB ramdisk als je de PC kant niet opstartte. Dat scheelde nogal veel, want bij spellen als Civilization stonden op wel 4 diskettes! Als je nu de startup-sequence aanpaste kon je de meest gebruikte data op die ramdisk gooien en hoefde je bijna nooit meer van diskette te wisselen, bijna een harddisk gevoel leverde dat op (een echte HD was onbetaalbaar, dus dan maar zo).

Een Amiga is niet zomaar een computer, een Amiga heeft een ziel. Een Amiga maakt haar naam waar, vriendin. Iemand die nooit een Amiga gebruikt heeft zal dat nooit kunnen begrijpen.

Door Tweakers user MAX3400, vrijdag 29 augustus 2008 08:11

Interessante en zeer herkenbare post. Het enige wat ik me tot op heden nog altijd hebt afgevraagd: wat nou als de Acorn een langer leven beschoren was geweest? Dat ding bestond, grof gezegd, een jaar of 10 voor de Amiga en was toen al voorzien van een mooie RISC-CPU en relatief bakken met geheugen. Ook de kwaliteit van sommige games voor de Acorn was aanzienlijk beter dan de eerste berg met games voor de Amiga.

Desondanks, de Amiga is inderdaad meer geweest dan "computer"; menig klein uurtje heb ik me kunnen vermaken met klassiekers als R-Type en SuperCars maar ook zeer intensief bezig geweest met DPaint!

Meer van dit soort posts!!!!

Door Tweakers user LuckY, vrijdag 29 augustus 2008 09:07

Wat voel ik me toch jong (ben het ook :+) toch leuk om dit te lezen ... Mijn eerste ervaring was met een 386(Wolf 3D/ Jazz the Jack Rabbit) , eerst een spelletje en daarna echt bezig zijn met de hardware/software.

Damn dat waren oude tijden ....

Door Tweakers user FreshMaker, vrijdag 29 augustus 2008 09:11

Same here, begonnen met een 'videopac' met assemblercartridge
het hello world gevoel wat je toen kreeg, is eigenlijk niet meer terug gekomen :)

na dagen/weken/jaren op de diverse spellen gezweet te hebben, kwam idd pa thuis met een C=Vic20, maar dat was een ongelukkige keuze, dus per omgaande terug en ene paar (véél) centen bijbetaald, om dan toch maar de C64 te nemen.

elke verjaardag, pa en mijne weer de vraag "wat wil je hebben" , dus als antwoord, doe maar geld :)
printer erbij - kleurenmonitor want dat was toch wel fantastisch ( ondanks dat het eigenlijk een TV zonder tuner bleek te zijn :) )

dan ineens - taadaaa een C1541 diskdrive .... whoooo wat een boost in snelheid
( met erachteraan natuurlijk speeddos - nog sneller :P )

met zoals poster al zei, een A500 / A2000 met toebehoeren, ( modem op 600baud meen ik )
BBS leven begint, online is fijn .....

daarna de PCwereld in, met hoge telefoonrekeningen, maar wel alle info ....

heerlijk, terugdenken aan hoe oud we wel niet zijn .... ( 36 is toch niet oud, of wel soms ? )

Door Tweakers user Arfman, vrijdag 29 augustus 2008 09:25

Geweldige post!

Amiga .. *met weemoed terugdenkt*

De uren die ik doorgebracht heb achter dat ding, SuperCars 2, Lotus Esprit Turbo Challenge, Lemmings .. ga zo maar door. Begonnen met een A500 (KS1.3) en toen geupgrade naar een A1200 met Blizzard 68030 en 4MB FastMem .. ik was de koning van The Cardinals copyparty in Hengelo (OV) :P

Toevallig (of niet?) afgelopen week een complete WorkBench install gedownload met WHDLoad en allerlei games, geemuleerd onder WinUAE: http://www.whdload.de/

Samen met iemand die ik heb leren kennen via een Amiga copyparty (ondertussen mijn beste vriend geworden) weer SuperCars 2 gespeeld .. (als je als spelernamen "Wonderland" en "The Seer" invult heb je alle wapens :D) nog steeds een geweldig spel.

Amiga - Gone but not forgotten

Door FransIII, vrijdag 29 augustus 2008 09:27

Om de puntjes maar gelijk op de " i " te zetten: Rob: PaIII bracht een Commodore 64 mee die verkregen was met behulp van een "tig" aantal punten die ik bij elkaar gesprokkeld had bij de firma Nutrica bij de de aanschaf van zuivel- & dieet producten dankzij mijn job in het Ziekenhuis.Dus: Ere wie ere toekomt: zie de donateurspagina 2008-2009. Van wie zou RobIII toch die precizie hebben om alle feiten correct & volledig te willen vermelden ? Jemig, [b]Dat{/b] waren nog eens tijden dat je gewoon ongestraft cadeautjes aan mocht nemen in de gezondheidszorg. Helaas zijn deze privileges allemaal "op straffe des doods" afgeschaft binnen de gezondheidszorg en nu netjes en verantwoord ondergebracht in de salarissen van ad-interim managers, directies, de talloze adviesbureaus en gouden handdruk (oprot-)premies. :(

Door Tweakers user fub, vrijdag 29 augustus 2008 09:36

Aan de ene kant ben ik het wel met je eens: vroegah, toen er nog echt hobby computeraars waren (en dan ook echt met de computer bezig zijn, niet lamlendig op MSN hangen zoals nu gebruikelijk schijnt te zijn), deden mensen dingen met hun computers die nu ondenkbaar zijn. Een vriend van me had een setje IR-LEDs aan de printerpoort van zijn MSX gehangen, en kon zo zijn TV bedienen -- echt knutselen met hard- en software. Dat gebeurt nu veel minder, lijkt het wel: alles is weggestopt in de grijze kasten van PCs.

En aan de andere kant... kijk eens om je heen. Er is een levendige mod-scene, en er zijn legio manieren te vinden om je PC te interfacen met electronica. Er zijn echt nog wel mensen die de diepte in duiken, die alles uit de hardware weten te persen.

Door Tweakers user froggie, vrijdag 29 augustus 2008 10:00

fub, laten we wel wezen. Toen was het allemaal een stuk eenvoudiger om dat soort knutselwerkjes aan te sturen. Technisch gezien is de seriele port niet veranderd, maar wat je tegenwoordig moet doen in een OS om die nog op een fatsoenlijke manier aan te sturen.
Ik geef toe dat de intresse bij de jeugd bijna niet meer te vinden is, maar anderszijds wordt het gewoon te moeilijk om als hobbyist nog op het elektrisch niveau bezig te zijn, zonder eerst haast een studie gevolgd te hebben.

Door Tweakers user wkleunen, vrijdag 29 augustus 2008 10:10

Voor de mensen die geinteresseerd zijn in Commodore, kan ik het volgende boek aanraden:

On the Edge - The Spectacular Rise and Fall of Commodore
Brian Bagnall

Veel inside informatie over Commodore.

Door Tweakers user Kahlan, vrijdag 29 augustus 2008 10:11

Ook ik denk nog met weemoed terug aan de tijden op de c64. De Final Cartridge II en III, de tapedrive gebruiken als 1-bit audio sampler, zelf de border uitschakelen, en vervolgens van de mannen van 1001 te horen krijgen hoe je de knipperingen uit kon zetten, berekeningen maken in 'rastertijd', dwz je moest klaar zijn met je nieuwe frame voordat de elektronenbeam van je scherm weer bovenaan het scherm begon.
Op de Amiga: de Red Sector! Megademo (met hack om wat wildere bollen tevoorschijn te toveren!) en Shadow of the Beast, dat wel 8 scrollende vlakken leek te hebben. Programmeren van de copper was een genot; alles werd voor je gedaan, zo leek het. De blitter was razendsnel, en de audio gebeurde zonder dat je er iets aan hoefde te doen (nou ja, af en toe naar een andere sample verwijzen, en later natuurlijk de Modplayer (en derivaten).
Toen bij de studie naar de PC gemoeten, en sinds een jaar of 5 staat de A500 (zelf in een andere kast ingebouwd) ergens op de vuilstort. SNIF.

Door Tweakers user X-DraGoN, vrijdag 29 augustus 2008 10:15

Voor het Amiga tijdperk ben ik nét te jong, maar als 8 jarige jongen was ik wel al aan het tikken op een MSX (http://nl.wikipedia.org/wiki/MSX). ik programmeerde in het begin dan wel niet, maar ik maakte tekeningen. Ik denk dat daar mijn aversie voor programmeren begonnen is :) Mij pa maakte wel zijn recepten voor zijn brood helemaal zelf (zelf geprogrammeerd!). Nadien ben ik rechtstreeks naar de 286 - 486 - pentium - AMD's verhuisd....

Oh, wat een tijden inderdaad!

Door Tweakers user mOrPhie, vrijdag 29 augustus 2008 10:49

Ah, good ol' BASIC. Ik heb de grondbeginselen van het programmeren geleerd in BASIC op de C64. Van textbased tot sprites, ik heb ze als 9 a 10-jarige jongetje allemaal in zitten kloppen. Ik wilde toen al programmeur worden. Dat gevoel zakte wat weg tijdens de pubertijd, maar nu ben ik dan toch echt "programmeur". En het is net zo leuk als dat ik het me had voorgesteld, toen ik bezig was met primitieve flowchart-achtige tekeningen, om te bedenken hoe mijn programma moest gaan werken, voordat ik daadwerkelijk ging typen. Ik was het zelf, maar zelfs ikzelf sta er nog steeds van te kijken dat ik dat zelf wist te bedenken op die leeftijd. :)

Door Tweakers user luckyjan, vrijdag 29 augustus 2008 10:57

Na heel veel computers in mijn bezit te hebben gehad (zx spectrum, C64, C128, Atari ST, acorn nogwat, philips msx) gingen ik en een paar vrienden samen met een andere vriend mee naar Duitsland om een amiga 1000 te kopen. In Nederland was dat ding onbetaalbaar (2500-3000 gulden) en in Duitsland zou hij een stuk goedkoper zijn.
Na een tijdje zoeken en rondvragen kwamen we bij een zogenaamde alkauf uit. Een enorme winkel waar de amiga op dat moment in de aanbieding was. En wel voor maar 1500 gulden. Wat een koopje. Dus ik en nog 2 anderen wilde er ook eentje. Via een van onze vrienden met een creditcard geld geleend en toen gingen we weer naar Nederland met 4 amiga's :) Dozen weggegooit bij een benzinepomp en de Amiga's achter in de kofferbak zodat we ze de grens over konden smokkelen.
Echt hele mooie tijden gehad met die Amiga. Lid van een groep (system-Z) die een antivirus programma maakte dat in de bootsector van de floppy stond. Daardoor werden we regelmatig uitgenodigd om naar meetings te komen waar uuuh..... de laatste nieuwe uuuh.. demo's werden uitgewisseld ;)
Verder was ik nog de uitvinder van de zogenaamde bootswitch waarmee je kon booten via een 51/4 disk (moest ik ook helemaal in Duitsland halen) die een stuk goedkoper als de 3.5 disk waren. Een zeer technische vriend had mijn idee uitgevoerd (wat draden rechtstreeks op de pootjes van een chip gesoldeerd) en na een maandelijkse bijeenkomst in Nijmegen waarbij een grote menigte zich om mij verzamelde om het wonder van de 5.1/4 disk te bekijken. (waarbij er een heel stel mensen waren die dachten als je dat ding aan een C64 zou aansluiten je ook Amiga software zou kunnen draaien :P ) had iemand het idee (volgens mij courdebois software die die meetings organiseerde) nagemaakt en kon je ze overal kopen.
Aaah nostalgie...... Mooie tijden idd :P

Door Chatjes, vrijdag 29 augustus 2008 11:58

Wat een mooie post, die animatie van die guru meditatie...
Wat baalde we ervan als we weer eens zo'n guru kregen.

Wist je trouwens dat de Rotterdamse kabelkrant van het Rotterdams dagblad ook regelmatig Guru meditations liet zien, tot diep in de jaren 90.

Mijn Amiga 2000 staat nu te verstoffen in de berging, plaats gemaakt voor een heleboel PC's die in mijn kamer staan maar ik mis het soms wel.

Ik wil ooit nog een Amiga 1200 terug kopen :)

Door Tweakers user fub, vrijdag 29 augustus 2008 15:19

@froggie: Mwah, ik heb mijn eigen 14-segments display gemaakt door met een PICje en een seriele poort te prutsen. In VB6 een 'modem'-control aansturen, en het gaat als een trein!
Sterker nog, de laptop waar ik dit op tik (van mijn werk, een HP-ding van nog geen jaar oud) heeft gewoon een seriele poort aan de buitenkant!

Door Tweakers user Cyphax, vrijdag 29 augustus 2008 15:44

Bij ons kwam ook een C64 in huis als eerste home computer. Ik was toen 13 ofzo, ik heb mooie herinneringen aan die dingen en ik ben er nog steeds af en toe mee bezig. :)
De Amiga 500 stond bij een van mijn vrienden waar we heel wat uurtjes samen achter hebben gezeten. Daar heb ik ook goede herinneringen aan, ondanks dat we thuis zelf nooit een Amiga hebben gehad. Op gegeven moment gingen we over naar de PC. Eerst een monochrome 286 (geloof ik), later een 486. De PC heeft voor mij eigenlijk nooit dat magische gehad wat de C64, de Amiga en stiekem zelfs dat monochrome monster wel hadden.

Door Tweakers user Redhound, vrijdag 29 augustus 2008 16:21

lol , lekker verhaal

remember the good old SYNTAX ERROR

uren bezig om een spelletje over te typen en dan zulke meldingen , man wat heb ik gebaald en veel geleerd van die krengen

Door Tweakers user Greyh0und, vrijdag 29 augustus 2008 17:33

De Amiga demonstreerde alle pracht en praal in haar (nee, niet zijn) spellen,
doet mij denken aan dit, leuk als achtergrond natuurlijk :P

Wij (mijn familie) had vroeger eens een C64 geleend, maar daar kan ik jammer genoeg niets van herrinneren. Wat ik mij wel kan herrinneren is dat wij een 186 hadden gekregen van met monochroom scherm (eerst 1tje met zwart/groen, daarna met zwart oranje) en daarop heb ik California Games op gespeeld (ookwel CalGames genoemd)

DAT waren nog eens tijden! en natuurlijk mijn eerste 'format C:\' ongeluk (het was een graphische 'format C:\'. Jammergenoeg kan ik mij niet zoveel meer herrinneren :'( )

Door Tweakers user us1111, vrijdag 29 augustus 2008 18:53

Dat van Jay Miner wist ik niet, nooit bij nagedacht eigenlijk dat de Amiga door 1 persoon bedacht kon zijn... RIP en thanx voor een hele goeie tijd!

Door Kees, vrijdag 29 augustus 2008 19:26

California Games, dat kan ik me ook nog wel herinneren. Wij zijn thuis begonnen met een 8086 volgens mij, mijn 1e eigen pc was een 286 met een vga grijstinten scherm (die veel duidelijker was dan het kleurenscherm wat mijn pa bij zijn 386 kocht). Mooie blog, leuk om te lezen, ook al ben ik nog maar 20.

Door Tweakers user we_are_borg, vrijdag 29 augustus 2008 20:53

Heb een aantal weken geleden Amiga Forever gekocht, een emulatie van de verschillende Amiga's die er zijn gemaakt. Ik zoek daar nog een aantal leuke programma's voor, met name spelletjes en een aantal applicaties.

Door Tweakers user TD-er, vrijdag 29 augustus 2008 23:57

Jemig, allemaal Commodore-nostalgie hier en dat terwijl een deel van het sfeertje ook was dat je ofwel pro-Commodore was, danwel pro-MSX. (eXclusive-OR)
Maar ik moet wel zeggen dat de mooiste demo's eerst op de Amiga waren te zien en dan zag je pas later dezelfde dingen terug op demo's op de MSX.

Maar niettemin een leuk nostalgisch verhaal en heeeel herkenbaar allemaal.

Door Tweakers user RobIII, zaterdag 30 augustus 2008 00:51

Feit is dat het heerlijke hardware was om mee te stoeien op software niveau; hoe langer je speelde met de blitter/copper en andere ongein, hoe meer er uit gehaald kon worden. Dat zag je ook terug in de levensduur van het apparaat. De eerste boing! zag er leuk uit, maar een paar jaar later persten ze op dezelfde(!) hardware het tienvoudige eruit.
Je ziet dat nog wel een beetje hedentendage, dat er, naarmate een bepaald stuk hardware langer bestaat, er meer uit geperst wordt maar toch stukken minder dan toen. En waarom zou je moeilijk doen, wacht 3 maanden en er is weer een nieuwe kaart die wél kan wat je wil en dus hoef je niet je hersenen in te schakelen om net die restjes er nog uit te persen :P

Door Tweakers user bouwfraude, zaterdag 30 augustus 2008 02:32

Ook een Amiga 500 gehad, ooi nog meer dan 1000 gulden betaald voor een 2MB geheugen uitbreiding met een 40MB harddisk. 68k assembler was leuk, het library systeem van het AmigaOS zat doordacht in elkaar. Alleen was het niet echt een goedkoop om voor te programmeren, de documentatie (RKM's) waren vrij prijzige dikke bundels.
Als ik de huidige bloatware zie van Microsoft en Adobe krijg ik wel eens heimwee.
Alleen de monitor die je erbij moest kopen (14 inch 50Hz CRT ook 1000 gulden) zoog, wel te gebruiken als tv maar wat een trillend beeld.

Door RVW, zaterdag 30 augustus 2008 10:42

"En een Mac is net zo zielloos voor mi."

Waaaaat? Misschien heb je het nu over het de huidige line-up, maar er bestaat een levendige scene op internet van mensen die alleen maar met oude Macs (pre-G3) bezig zijn. Aan de 68000 wordt ook door die mensen nog met weemoed aan teruggedacht. ;-)

Door Tweakers user RobIII, zaterdag 30 augustus 2008 11:43

Er zijn vast een heleboel enthousiastelingen met pre-historische Mac's bezig, maar ook de Mac is vanaf dag 1 puur een 'money making concept' geweest waar gewoon keiharde zakenlui achter zaten. En tuurlijk, met de Amiga moest ook brood op de plank komen maar de sfeer erchter is, IMHO, onvergelijkbaar met welk ander platform dan ook.

Door Tweakers user _AvA_, zaterdag 30 augustus 2008 19:35

Ik heb het Amiga tijdperk niet zelf meegemaakt, maar je verhaal klinkt erg goed. Jammer dat ik er niet bij was zegmaar :(

En ja, mijn pc beschouw ik ook zeker als niet meer dan een gereedschap.

En over Apple moet ik je ook gelijk geven, Microsoft heeft bij dat bedrijf ook veel vingers in de pap, dus geld komt zeker om het hoekje kijken.

Door RVW, zondag 31 augustus 2008 09:49

Ten eerste: (@ _AvA_) Microsoft heeft geen vinger in de pap bij Apple, ze zijn geen aandeelhouder. Dit sprookje stamt van ongeveer 10 jaar geleden toen MS voor korte tijd aandeelhouder was bij Apple in ruil voor het meeleveren van IE bij het Mac OS. In 2000 heeft MS alle aandelen weer verkocht. Toch wordt dit nog vaak als argument gebruikt, ook hier op Tweakers.

Ten tweede: misschien als er bij Commodore ook wat mensen met een zakelijk instinct hadden gewerkt (de 'keiharde zakenlui' waar blijkbaar zo'n aversie tegen is in de Amiga-scene) dan had de Amiga misschien nog wel bestaan, want qua techniek was alles helemaal in orde, vooral in vergelijking met de niet bepaald grafisch geavanceerde DOS PC en de destijds nog onbetaalbare Macintosh. De Amiga was dan wel misschien wat minder legendarisch geweest als ze nu nog gewoon bestonden (zie de Beatles versus de Rolling Stones ;-)

Ten derde: wat naar mijn mening ook niet heeft geholpen is het, laten we zeggen, nogal vrije kopieergedrag binnen de Amiga-wereld. Ik kon in die tijd genoeg mensen met een Amiga en bakken vol met diskettes, maar geen van allen hadden ze ooit een softwarepakket of game gekocht. Op een gegeven moment leidt dit tot het opdrogen van het aanbod aan software, omdat ontwikkelaars of failliet gaan, of hun heil ergens anders zoeken. Een zelfde verschuiving zie je bij games tegenwoordig van de PC naar de consoles, precies om dezelfde reden.

Door Tweakers user Atomsk, zondag 31 augustus 2008 13:21

Ja, nostalgisch. Ben ooit eens begonnen met een übersetup van een Amiga2000 met 40Mb (ja, megabyte) SCSI harddisk. Had toen het idee dat ik kunstacademie wilde gaan doen en een Amiga was voor die opleiding een vereiste. Uiteindelijk is het daar niet van gekomen, maar wel veel lol ermee gehad. Later nog een Amiga 1200 gehad.

Jammer genoeg ging het toen al bergafwaarts met de Amiga. Niet zo vreemd ook wanneer bobo's van Commodore Nederland zonder blikken of blozen verklaarden dat ze de winst op de Amiga gebruikten om de pcdivisie in stand te houden. :-( De wijdverspreide piraterij hielp natuurlijk niet mee (zelf ook wel aan meegedaan, maar ik vrees dat het merendeel van de Amigagebruikers nooit ook maar 1 spel of applicatie heeft gekocht.. en daar dan nog trots op is ook). Uiteindelijk is de Amiga echter ten onder gegaan doordat Commodore een stuurloos bedrijf was zonder visie en geplaagd door mismanagement. Jammer.. was Steve Jobs directeur geweest van Commodore had het er ws heel anders uitgezien. :P

Door Tweakers user FireAge, zondag 31 augustus 2008 13:27

Ah brok in mijn keel.

Ik heb mij amiga 500 nog altijd, evenals 3 bakken vol diskettes met spellen. Elk jaar vragen mijn ouders (want daar staat hij) of dat oude ding niet eens weg kan, maar dat wordt elk jaar afgewimpeld.

Heb ooit nog eens in een sentimentele bui een c64 opnieuw gekocht, maar ik moet zeggen dat dat gedoe met bandjes met na 1 uur a de strot uitkwam. Blijkbaar was ik daar minder nostalgisch over :)

Door Tweakers user Snake_Y_, woensdag 3 september 2008 15:46

Zeer mooie post en goed geschreven...

Enkel zou ik haarvuurtje veranderen in haardtje.

Haarvuurtjes stinken nogal...

Door Tweakers user Miss_Stranger, vrijdag 5 september 2008 16:23

Ontzettend leuke post mede doordat het met passie geschreven is. ;)

Haalt toch weer herinneringen naar boven.
Damn! Goede tijden waren dat, ondanks we zeer jong waren.

Ik hoop in de toekomst meerdere posts van je te lezen, over dit soort onderwerpen.

Door Tweakers user sopsop, donderdag 25 september 2008 12:22

Hehehe, dit heb ik toch wel het meeste gespeeld op de Amiga: http://hol.abime.net/995

Reageren is niet meer mogelijk