Drummen

Door RobIII op vrijdag 22 augustus 2008 18:31 - Reacties (39)
Categorie: Personal, Views: 9.016

Heerlijk. Lekker op je stuur meerammen als je in de auto zit. Of op je benen petsen als je ergens zit te wachten. Met je nagels of ring op de muis tikken en met je duim de bassdrum (heet dat ding zo?) doen als je zit te surfen.

Man, wat zou ik graag leren drummen. Soms denk ik dat ik aanleg heb. En dan raak je eens verzeild achter een verlaten drumstel en blijkt het toch niet zo makkelijk als je denkt.

http://tweakers.net/ext/f/jncIedKQF1awnwHULnryp8NK/full.jpg Ik heb keyboard les gehad. Drie hele jaren. En na die drie jaren speelde ik nog steeds 'Hansje klein' en kon ik net, met pijn en moeite, wat akkoordjes erbij spelen. Noten leren lezen is me nooit gelukt. Ik vind het maar omslachtig en lastig te lezen. Ligt aan mij; weet ik. Daarom speelde ik op gehoor en uit het hoofd. Niet van de bladmuziek die voor mijn neus lag. Mijn muziekleraar stonk daar gelukkig nog in. Maar als je voor de derde demo-dag op rij (ieder jaar één) hetzelfde liedje zit te spelen dan komt er een moment waarop je zegt: zonde van het geld. In die tijd waren 'Synthesizer greatest' cassettes (want CD's waren er nog niet of amper) erg populair en was ik een fervent verzamelaar. Hoort een beetje bij nerd-zijn :P Wat mij vooral natuurlijk trok, als rechtschapen nerd, was het feit dat het ding van-voor-tot-achter elektronisch was en barstte van de knopjes. Het ene keyboard was nog 'vetter' dan het ander; je keek je ogen uit in de winkel. Maar dan moet je er wel wat mee kunnen...

http://tweakers.net/ext/f/6Euqbyrb8SXLfJB7mndWLH1M/full.jpg Ik weet niet of het aan die slechte ervaring ligt of dat ik misschien andere on-ontdekte vrezen in mijn systeem heb maar op de één of andere manier komt het er gewoon maar niet van. Ik weet ook wel dat ik nooit een populaire drummer zal worden in een wereldberoemde band. Maar gewoon lekker op mijn zoldertje of in mijn schuurtje rammen op die dingen, puur voor mijn eigen plezier, is eigenlijk al meer dan genoeg. Maar dan moet je het wel kunnen...

Financieel hoeft het geen probleem te zijn; ik zwem dan weliswaar niet in het geld maar wat lessen en een leuk drumstelletje zijn nog wel te doen. Of ik dan mijn komende muziekleraar niet tot frustratie wil zijn, of niet voor een tweede keer wil ontdekken dat mijn ambities te hoog liggen of moet toegeven dat ik simpelweg iets niet kan... Ik weet het niet, maar de stap heb ik (nog) nooit genomen.

Ik vrees alleen dat mijn (overigens wel beide slechthorende) buren en de rest van de buurt for that matter er niet zo blij mee zijn :)

Wie weet. Ooit. Misschien.

TwitterNuJIJeKudosFacebookFriendfeedGoogle BookmarksDiggdel.ici.ousTechnoratiSphinnMixxStumpleUponYahoo! BookmarksMaak je eigen RML op RobIII.nl!

Volgende: Software bloat 08-'08 Software bloat
Volgende: Lekker Housen 08-'08 Lekker Housen

Reacties


Door Tweakers user RobIII, vrijdag 22 augustus 2008 18:31

Bonuspunten voor iedereen die lekkere meedrummers opnoemt. Voorzetje, maar bij lange na niet compleet:Ik besef overigens dat achter menig nummertje tegenwoordig een drumcomputertje zit en dat hierboven staande nummers allemaal nogal commercieel zijn; die zijn dan ook lekker vaak op de radio om mee te drummen als je aan 't werk bent :Y)
---
2015 edit: kapotte / oude linkjes gefixed :P

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 juli 2015 23:43]


Door FransIII, vrijdag 22 augustus 2008 18:43

Misschien was het wel opzet dat PaIII en MaIII je op synthesizer les hebben gezet in plaats van drumles ;-P. Het was in die tijd in ieder geval rustig (qua muziek) in huis !
PS: Op voetbal "les" was ook géén succes, maar nog rustiger thuis :-)

Door FransIII, vrijdag 22 augustus 2008 18:57

Voeg deze maar toe aan je lijstje, toen was je nog vloeibaar:
Iron Butterfly: In a gadda da vida:
http://www.youtube.com/watch?v=J02fBoam-14

Door Tweakers user MOS6581, vrijdag 22 augustus 2008 19:21

Nu je het over drumcomputers hebt. Je hoort ze veel, maar je moet ze wel kunnen programmeren, ofwel, enig drumtalent heb je wel nodig daarvoor. Wat dat betreft maken veel commercieelen zich er makkelijk vanaf door precies op de maten wat met de bass en snare wat te doen (veel en ruime quantize! Gaap...), maar hihats en toms vergeten ze voor het gemak. Ook dat je vlak voor of achter de maat je accenten kunt leggen. Steward Copeland (Police) anyone?!?
Verder leuk dat je hier eens een blogje aan waagt! :)

Door Tweakers user MOS6581, vrijdag 22 augustus 2008 19:25

Grr, geen edit knopje... Vooruit... Toevoeging dan maar. Ik pleit voor meer echte drummers Rob! Die weten wat je allemaal kunt met ritmes en lekker tegen een basgitaar aanleunen met je ritme. Veel succes met oefenen.

Door Tweakers user RobIII, vrijdag 22 augustus 2008 19:43

Er is wel degelijk een edit knopje: Het ballonnetje met potlood links naast je naam ;) Niet dus. Weer wat geleerd :P

En bedankt Pa :D _O- :') (Nog steeds een hekel aan voetbal ja :X )

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 augustus 2008 20:18]


Door Tweakers user Thyraon, vrijdag 22 augustus 2008 20:02

Als je budget het toelaat kun je natuurlijk ook een leuk elektronisch setje kopen; voor een eurootje of 700 heb je een hele degelijke set en als je het echt simpel wilt dan kun je voor 500 euro ook klaar zijn. Dan is het een kwestie van de koptelefoon inprikken en gaan met die banaan.

Door Tweakers user RobIII, vrijdag 22 augustus 2008 20:04

Heb ik ook al eens overwogen, maar ik weet:

a) niet of de ervaring even 'authentiek' blijft. Op padjes rammen lijkt me niet zo...
b) of de klank nog een beetje echt is. Hoewel ze tegenwoordig veel kunnen zou ik niet durven zeggen of die dingen nog een beetje te onderscheiden zijn van 'the real deal'. Misschien maar eens in een winkel gaan beluisteren.

edit:
Hoewel... Dit klinkt best aardig; en voordeel van zo'n elektronische versie is natuurlijk dat je verschillende samples kunt inladen voor verschillende 'sounds' van je drumstel. Hmmmmz

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 augustus 2008 20:09]


Door Tweakers user alt-92, vrijdag 22 augustus 2008 20:20

Als je van dubbel voetenwerk houdt:
Anthrax - Only

>:)

Door Tweakers user mabarto, vrijdag 22 augustus 2008 20:49

haha, zooooooooooooooooooooooooo herkenbaar.

Door Tweakers user Arethusa, vrijdag 22 augustus 2008 21:11

Hoewel het volgende misschien buiten het kader van je post valt wil ik je de volgende drummer toch niet onthouden:

http://www.youtube.com/wa...J2AT4d3vs&feature=related :)

Door Tweakers user Patriot, vrijdag 22 augustus 2008 22:20

a) niet of de ervaring even 'authentiek' blijft. Op padjes rammen lijkt me niet zo...
b) of de klank nog een beetje echt is. Hoewel ze tegenwoordig veel kunnen zou ik niet durven zeggen of die dingen nog een beetje te onderscheiden zijn van 'the real deal'. Misschien maar eens in een winkel gaan beluisteren.
b) Krijg je natuurlijk nooit helemaal goed, en sowieso krijg je met een koptelefoon niet de hele ervaring die een echt drumstel geeft.

Door Tweakers user grhmpf, vrijdag 22 augustus 2008 22:26

Daarnaast, in je eentje drummen wordt op den duur wel saai weet ik uit ervaring :)

Door Tweakers user RobIII, vrijdag 22 augustus 2008 22:30

Daarnaast, in je eentje drummen wordt op den duur wel saai weet ik uit ervaring :)
Daar is MIDI voor uitgevonden :P Of vrienden die ook een instrument spelen :+

Ik ben eens wat aan 't surfen geweest (vooral hier :9~ Hey, ik ben (nog) geen kenner... ) en bij de HD-1 staan wel leuke filmpjes (met een hele foute vent :X ). Het ding ziet er echter maar kaal en simpel uit vergeleken bij een TD-20S :P Maar ja, het verschil is dan ook ruim 4500 euro t.o.v. een HD-1 a 700 euro (basis, zonder opties)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 augustus 2008 22:39]


Door Tweakers user VincentG, vrijdag 22 augustus 2008 22:52

Drummen kun je denk wel leren. Net als bij vele dingen, oefening baart kunst. Als je het jezelf niet kunt aanleren, kun je een hoop bereiken met training/lessen. In sommige dingen wordt je misschien nooit echt goed, omdat je het echt niet in je hebt, of iets je tegenhoudt.
Zelf heb ik op school wel eens gedrumd en moest je een basisrefrein drummen. Toen ging het nog niet helemaal lekker, maar een jaar later lukte het ineens wel, zonder dat ik geoefend had.
Momenteen heb ik de ruimte niet om hier een drumset neer te zetten, maar anders was ik allang gaan drummen. Daarnaast maakt zo een drumset ook behoorlijk wat lawaai, waar niet elke medebewoner of je buren op zit te wachten.

Door Tweakers user cryforhelp, zaterdag 23 augustus 2008 01:36

Basisvaardigheden voor een drummer waren toch ritmegevoel en onafhankelijke bewegingen kunnen maken met alle ledematen? Zelf faal ik voor beide talenten, maar als je dat al een beetje kan dan moet je alleen nog de techniek aanleren. Als ik jou was zou ik daarvoor lessen nemen.

En een drumstel is optioneel, ik heb wel eens een goede drummer gezien die thuis oefende op een plank, om de herrie te beperken.

Door Tweakers user RobIII, zaterdag 23 augustus 2008 01:43

Basisvaardigheden voor een drummer waren toch ritmegevoel en onafhankelijke bewegingen kunnen maken met alle ledematen?
Ritmegevoel: check (denk ik :P )
Onafhankelijke bewegingen kunnen maken met alle ledematen: Dat lijkt me al lastiger. Met de handen/vingers lukt het prima, en vaak zit ik (onbewust) met mijn benen de bassdrum te doen; maar of het ook lukt achter een drumstel (waar je een fout duizend keer beter hoort dan met je schoen op de vloerbedekking :P ) is een tweede. Alleen de tijd zal het leren. Als er een drumstel komt, komt er in elk geval een goede (ik hou niet van half werk :P ) en uiteraard lessen bij. Someday... *droomt*

Door Tweakers user Boss, zaterdag 23 augustus 2008 11:48

Heel herkenbaar, heb ongeveer dezelfde stappen doorlopen. Nadeel van drum vind ik dan toch weer dat je eigenlijk ook wel in een bandje moet spelen. Alleen gaat het denk ik wel snel vervelen.

Ik ga daarom volgende maand met gitaarles beginnen, wil toch weer iets met muziek doen om mijn andere hersenhelft weer een beetje aan het werk te zetten :-)

Door Tweakers user Death1ord, zaterdag 23 augustus 2008 12:10

Yamaha verkoop ook prima Electronic Drumsets. Misschien ook eens een bezoekje waard ;)

Door Tweakers user BHQ, zaterdag 23 augustus 2008 12:10

'of de klank nog een beetje echt is. Hoewel ze tegenwoordig veel kunnen zou ik niet durven zeggen of die dingen nog een beetje te onderscheiden zijn van 'the real deal'. Misschien maar eens in een winkel gaan beluisteren.'

Het zal je helaas verbazen hoeveel getriggerde drums je tegenwoordig hoort ;)

Een trigger is dus een module op het drumvel die de mep registreert en naar een module stuurt, die maakt er vervolgens een geluidje van. Wordt vooral gebruikt voor (erg) snelle double bass stukjes in metal, het lage 'boemboemboem' wordt dan 'tiktiktik' in de meeste gevallen..

Door Tweakers user grhmpf, zaterdag 23 augustus 2008 13:54

En een drumstel is optioneel, ik heb wel eens een goede drummer gezien die thuis oefende op een plank, om de herrie te beperken.
Ik ben begonnen bij de tamboers destijds, kreeg ik een veredeld plankje met dik behang ofzo erop om m'n "pannenkoeken" (zeg maar LL RR LL RR etc) te oefenen :) Daarvoor sloeg ik vooral op verfemmers :P Later een drumstel, tegenwoordig gebruik ik gewoon reason :)

Door Tweakers user Bensel, zaterdag 23 augustus 2008 20:52

Ik ben zelf begonnen als tamboer/snaredrummer Zelf heb ik echter nu een electronisch drumkitje staan.

Wat electronisch betreft: Goedkoop is duurkoop (Medeli en shit is slecht. Yamaha, ddrums, en Roland zijn the way to go). Wil je beetje fatsoenlijk kunnen spelen, dan is 1200 een beginprijs. Zelf heb ik de Roland TD-5KX, met als groot voordeel: een eenvoudig te bedienen module (maar met veel mogelijkheden. Daarboven worden de modules steeds ingewikkelder.). Vind trouwens de Roland lekkerder spelen dan de yamaha's, maar da's puur gevoel.

ik heb een meshpad voor snare, omdat ik bij een snare ook het gevoel wil hebben op een snare te spelen, bij toms vind ik dat niet nodig, en zelfs storend (ik 'glij' teveel voor m'n gevoel met m'n stokken, er zit namelijk ietwat ruimte in de mesh. rubberpads zijn directer)

het grote voordeel van een electronische drumset voor een beginner: je klank is altijd goed. Je hoeft niet te stemmen, of andere rare dingen te doen met je drumstel. Bovendien heb je keuze uit veel verschillende kits, kun je zelf kits samenstellen. ook kun je meespelen met de ingeprogrammeerde songs (of met je mp3-speler), wat een extra motivatie is, je timing helpt, en gewoon leuk is om te doen

Door Tweakers user Skillet_123, zondag 24 augustus 2008 01:03

Nightwish - amaranth:D

Door Frietjemet, zondag 24 augustus 2008 03:21

doe dan meteen moondance van nightwish ;)

Door Tweakers user froggie, zondag 24 augustus 2008 09:33

Toffe blog post! :) Ik heb een paar maanden geleden de stoute schoenen aangetrokken en ben gewoon begonnen met les. Ik heb toen een goed entry level electronisch kitje gekocht en deze uitgebreid met een software drumsampler op m'n MacBook (voor geinteresseerden: Toontrack's Superior Drummer 2.0). Als een echte tweaker is het toch wel leuk om met dit soort dingen te prutsen :)
Vooralsnog beleef ik een hoop lol aan m'n nieuwe hobby en langzaam maar zeker begint het zelfs ergens naar te klinken :)

Door Tweakers user rammetje, zondag 24 augustus 2008 10:14

Ik drum al zon 25 jaar
en zoals met alles oefening en vooral doorzettings voormogen baart kunst
vooral veel techniek (Rudiments) oefen.enen
op deze site staan leuke oefeningen

http://www.vicfirth.com/education/index.html

favoriete drummers zoek eens op

Mike Mangini ( annihilator,steve vai etc)
Thomas Lang


Door FransIII, zondag 24 augustus 2008 11:06

Toch blij dat we je op synthesizer les hebben "gedaan" _O_ als ik al die bovenstaande voorbeelden zo eens beluister....

Door Tweakers user YggY, zondag 24 augustus 2008 11:55

een leuke mee-drummer is - net zoals voor (bas)gitaren - Metallica - Nothing Else matters

ps: ik heb 2 drumstellen, waarvan ik er 1 kwijt moet, hebben? :P

Door Mark, zondag 24 augustus 2008 13:53

Heel erg bedankt voor het lijstje van meedrummers. ik ben 16 dus de meeste van die nummers ziujn voor mn tijd maar wat een top nummers:D

Door Tweakers user MonkeySandwich, zondag 24 augustus 2008 15:32

Iron Maiden - Aces High

Door Tweakers user Goudvis, zondag 24 augustus 2008 15:35

Pareltje van Led Zeppelin:

[URL=]http://www.youtube.com/watch?v=4-AanPHMbC4]When the Levee breaks[/url] ;)

Door Tweakers user Goudvis, zondag 24 augustus 2008 15:36

[Edit: en nu wel goed!] Pareltje van Led Zeppelin:

When the Levee breaks ;)

Door Tweakers user martennis, zondag 24 augustus 2008 17:27

Wat ik zelf een tof en appart nummer vindt: Dream Theater met 6:00

Door Tweakers user martennis, zondag 24 augustus 2008 17:46

damn.. geen edit..

Ik heb zelf ongeveer 3 jaar drumles gehad.. maar ik bakte er niet zoveel van :P ben dus maar gestopt met lessen.. mag nog wel graag af en toe mijn agressie erin stoppen :)

nummers die ik zelf wel aardig vindt om te spelen:
Anouk (eigenlijk alles is wel te doen)
Blof - Harder dan ik hebben kan
Nickelback - How you remind me
3 doors down - Kryptonite
Leaf - Wonderworld
System of a down - chop suey
Coldplay (voornamelijk wat snellere nummers)
Tower of power - diggin on james brown (heerlijk funky.. zoals wel meer nummers van deze band)
Living colour - love rears its ugly head
Maroon5 - this love
Queens of the stoneage - No one knows

nou dat lijkt me wel aardig wat om eerst eens te leren :P
mocht je beslluiten om te gaan drummen roblll.. succes en nog veel meer plezier!!
keep us posted ;)

Door MacBreQ, zondag 24 augustus 2008 19:26

Ik kan bij het lijstje van Martennis alleen nog The Black Eyed Peas toevoegen. Ook lekkere strakke nummers, zowel snelle als wat langzamere.

Door Tweakers user RobIII, zondag 24 augustus 2008 19:57

[Edit: en nu wel goed!] Pareltje van Led Zeppelin:

When the Levee breaks ;)
Erg bekende (en lekkere :P ) beat. Reminds me of Walker, die had ook zo'n heerlijke meedrum-title song :D _O_

edit:

...in mijn herinnering was 'ie toffer :|
Ik heb even een sample van 30 seconden online geslingerd en 'm daarna even wat vertraagd.Verwacht overigens binnenkort ook maar een blogje over de Hemel die Amiga heet en waarom een PC, Mac of iPod daar niet aan kan tippen ;)

[Reactie gewijzigd op zondag 24 augustus 2008 21:57]


Door Tweakers user RoadRunner84, dinsdag 26 augustus 2008 00:16

Phil Collins - In the air tonight *shivers*
So true, prachtig hoe het zo begint met een gitaar, dan rustige stem erbij en dan ineens vet hard die drum erin knalt!

Door Frans III, zondag 28 september 2008 18:19

Misschien dit iets voor je ?

http://www.flabber.nl/archief/025228.php

Reageren is niet meer mogelijk