War of the Worlds

Door RobIII op maandag 9 februari 2009 22:11 - Reacties (26)
Categorie: Personal, Views: 7.539

Ik heb voor Tweakblogs een zogenaamd "to do" lijstje gemaakt van dingen waar ik (ooit) nog over wil bloggen. Op dat lijstje prijkt al een hele tijd een stukje over "Synthesizer Greatest" schuine-streep "War of the Worlds". En vandaag heb ik een goede reden om daar eens een stukje over te schrijven.

Ik hoor aan 't werk te zijn. Dat ben ik ook; druk aan 't werk zelfs. Maar ik maak even tijd voor een sigaretje en een blogje. Even een stukje jeugdsentiment ophalen en wat info met jullie delen; wie weet word je er wijzer van en anders ik misschien wel.

Het was negentienhonderd zoveel. RobIII was nog een klein RobIII-tje en het was vlak voor sinterklaas. Op TV waren met grote regelmaat commercials te zien voor de "Synthesizer Greatest", waar ik al eerder eens over schreef en voor Jeff Wayne's musical "War of the Worlds" uit 1978. Beiden heb ik indertijd voor sinterklaas gevraagd én gekregen van die beste man. En dat hebben mijn ouwelui geweten. De cassettes heb ik door-en-door grijs gedraaid. En tot op de dag van vandaag kan die muziek me wel bekoren. Sterker: as we speak staat de musical door mijn speakers te schallen.

Er zit wel een grappig verhaal aan die War of the Worlds vast. Of nee, beter: een legende. Dit door H. G. Wells als science fiction roman geschreven verhaal werd eind jaren '30 als radiohoorspel uitgezonden. Ik heb het dus niet over de, naar mijn mening ontzéttend slechte, '2005 versie' met Tom Cruise. Wat was dat een zonde van mijn bioscoopcentjes... Anyhow, het verhaal gaat over een invasie van marsmannetjes (hoe slecht is dat :X ) en de legende gaat dat, ten tijde van de uitzending, mensen massaal hun huizen ontvluchtten en zelfs zelfmoord pleegden voor het dreigende gevaar. Dit omdat het hoorspel, klinkend als nieuwsbericht, zonder onderbreking werd uitgezonden en behoorlijk overtuigend over kwam, klaarblijkelijk. Op wikipedia lezen we:
Some listeners heard only a portion of the broadcast, and in the atmosphere of tension and anxiety leading to World War II, took it to be a news broadcast. Newspapers reported that panic ensued, people fleeing the area, others thinking they could smell poison gas or could see flashes of lightning in the distance.
Of het daadwerkelijk zo is geweest is niet echt duidelijk; het ontbreekt aan betrouwbare bronnen en veel bronnen spreken elkaar tegen. En ik ben te druk om het tot op de bodem uit te zoeken. Het boeit ook weinig; het idee is leuk en begrijpelijk voor die tijd.

Uiteindelijk is het mij te doen om de uitvoering van Jeff Wayne. "Progressive rock" noemen ze het. Zal wel. Het is voor mij gewoon een synthesizer-met-klassieke-instrumenten-mengelmoes met een lekker fout SF verhaal in een musical gegoten. Zo nu en dan duikt de War of the Worlds weer op; soms komt 'ie voorbij in mijn geshuffelde lijst MP3'tjes en dan kom ik weer ergens een verwijzing op het web tegen waardoor ik ze maar weer eens aanzwengel. Het blijft gewoon lekkere muziek. Een paar weken geleden heb ik nog zitten overwegen of het niet leuk zou zijn om de musical eens live te gaan bekijken in Londen. Een tripje naar Londen hoeft niet duur te zijn en je komt nog eens ergens. Uiteindelijk toch maar niet gedaan. Waarom mag Joost weten, want ik had 't graag eens gezien. En nu kwam ik vandaag op mijn favo forumpje een berichtje tegen van wat mensen die er naar toe zouden gaan in de Heineken Music Hall. Uh. Wait. What? Hier? In Nederland? Waaaaat? :D

Tja, dat laat ik me geen twee keer vertellen. Even een telefoontje naar huis gepleegd om met moeders de vrouw vriendin te overleggen (want ik heb bij ons thuis de broek niet aan, dat heb ik alleen op GoT :P ) en na een "als je het écht héél graag wil" mocht ik dan 2 kaartjes aanschaffen. Jeej!

Dus; aanstaande 2 juli zit Robbie-III in de HMH, ergens op rij 7. Ik kan er nog steeds niet bij. Ikke! Bij de live uitvoering van de enige-echte War of the Worlds! En dan ook nog eens de 30th anniversary editie! You...have...got...to...be...kidding...me! http://tweakers.net/ext/f/ed2bb8acf1655666e443abcba2eb4b39/full.gif Kost wat, maar dan héb je ook wat! :D

Nu nog een oppas... lees je mijn blog nog mam? :P

TwitterNuJIJeKudosFacebookFriendfeedGoogle BookmarksDiggdel.ici.ousTechnoratiSphinnMixxStumpleUponYahoo! BookmarksMaak je eigen RML op RobIII.nl!

Volgende: C# 'Geheimpjes' 02-'09 C# 'Geheimpjes'
Volgende: Generics to the rescue 12-'08 Generics to the rescue

Reacties


Door Tweakers user Simon Verhoeven, maandag 9 februari 2009 23:32

Je klinkt lekker enthousiast dus ik hoop dat het wordt wat je ervan verwacht.
Veel plezier ermee.

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 10 februari 2009 00:21

Voor de meer visueel ingestelden: dit is wat ik verwacht hoop te gaan zien! Meer natuurlijk rechts bij "Gerelateerde video's"

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 februari 2009 00:22]


Door Tweakers user Parabellum, dinsdag 10 februari 2009 00:36

Tijdloze uitvoering en een knap staaltje werk van Jeff Wayne, die iets nieuws toevoegde als verlenging van het originele hoorspel en de film. Kan me haast niet voorstellen dat het al weer 31 jaar geleden is dat ik het dubbel album kreeg voor mijn verjaardag en dat mede dit album mijn kijk op muziek veranderde :)

Teaser Jeff Wayne life DVD WotW :

http://www.youtube.com/watch?v=ln5ss4spIso

In hetzelfde rij'tje plaats ik het nummer van John Miles - Music :

http://www.youtube.com/watch?v=RSsWWA2_SDQ

Mooi om te horen hoe klasieke muziek en pop hand in hand samen kunnen gaan :) En sowieso denk ik wel dat je DVD wil hebben van het concert, het is aan jou of je hem gelijk kijkt of wacht tot na je concert :

http://www.bol.com/nl/p/d...02004004804193/index.html

Priceless :)

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 10 februari 2009 00:43

:D Die staat al op mijn bol.com verlanglijstje, maar ik wacht inderdaad nog even tot ik ben geweest ;)
In hetzelfde rij'tje plaats ik het nummer van John Miles - Music :
http://www.youtube.com/watch?v=RSsWWA2_SDQ
O...M..G...! :D Dat is écht een van mijn favo nummers. Niet gelogen: dat heeft me een keer een vuist in mijn mond gekost toen ik mee stond te bléren in het café op dit nummer. Geweldig nummer! Fout volgens velen, maar wel érg lekker. Dat was nog eens muziek. Beter dan die boenk boenk boenk van tegenwoordig ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 februari 2009 01:01]


Door Tweakers user MMaI, dinsdag 10 februari 2009 07:57

Soundonsound (het nummer 1 pro-audio tijdschrift) heeft een tijd geleden de hele opname/mixage etc besproken van de originele War of the World, en het remasteren van de nieuwe cd die ongeveer tegelijk met de film in 2005 is uitgekomen. http://www.soundonsound.com/sos/aug05/articles/jeffwayne.htm
geweldige radioshow, heb hier zelf ook nog de originele opname op bandjes, maar inmiddels ook de nieuwe mp3 collectie ;)

Door Tweakers user Morax, dinsdag 10 februari 2009 09:29

Ik zit er zelf ook op 1 juli een paar rijen verder naar achter, kan niet wachten! Heb de DVD ook al tig keer afgespeeld! :) (En dat voor een 23-jarig broekie :P)

Door Tweakers user freshy98, dinsdag 10 februari 2009 11:05

De uitvoering is al uit 1978, niet 1984.
In 2006 is er een live uitvoering gekomen.
DVD er van is echt super!

Door Tweakers user Quantor, dinsdag 10 februari 2009 12:17

hmmm ik kan mijn dubbelcd met het complete hoorspel niet meer vinden :-(

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 10 februari 2009 12:29

De uitvoering is al uit 1978, niet 1984.
Klopt. Hoe ik bij 1984 kwam mag Joost weten :X

Door Tweakers user freshy98, dinsdag 10 februari 2009 12:41

Via die soundonsound las ik wel iets over 1984. Ben alleen even kwijt wat.
Maar dat is ook alles.
Afaik zou de eerste live registratie al in 1982 komen, maar Richard Burton was in 1980 al overleden.

Door Tweakers user krietjur, dinsdag 10 februari 2009 13:52

Ik ben december 2007 in Londen (O2 dome) naar de voorstelling geweest. Echt onwijs gaaf. Ik ga dit jaar weer, als hij in de HMH speelt :)

Door Tweakers user freshy98, dinsdag 10 februari 2009 13:58

Heb je een link voor kaarten, krietjur?

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 10 februari 2009 14:01

Er zijn alleen nog kaarten voor 2 juli. Helaas zijn 1 Juli en 30 juni uitverkocht.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 februari 2009 14:02]


Door Tweakers user freshy98, dinsdag 10 februari 2009 14:07

Dank je.
Erg interessant om eens even met mijn pa er over te hebben.
Ben er door hem mee aangestoken :-) Ben zelf van 1979 trouwens.

Door Tweakers user krietjur, dinsdag 10 februari 2009 14:28

Link voor de kaarten staan er al zie ik. Ik ga zelf op 30 juni.

Door Tweakers user LuCarD, dinsdag 10 februari 2009 14:56

Ik heb ook gelijk maar kaarten gekocht!

2 Juli ben ik er bij


Door Tweakers user glashio, dinsdag 10 februari 2009 15:12

Bacteria FTW!!!

Door Tweakers user freshy98, dinsdag 10 februari 2009 16:50

Zo, ik heb ook besteld. Pa kan helaas niet mee :-( Erg zonde.
Ik heb Rij 21, Stoel 34.
Niet al te verkeerd dacht ik. En in het midden :D

Door Tweakers user MOS6581, dinsdag 10 februari 2009 23:14

Heb de DVD, ze weten het muzikaal live goed neer te zetten, helaas halen de zangers het niet bij de originele uitvoerenden (vind ik dan), maar dat mag de pret niet drukken. Altijd gehoopt dat er van de album art van het 1978 album een film zou komen, op wat korte CGI stukjes na helaas niets daaruit gekomen.

Door Bégie, woensdag 11 februari 2009 12:34

@ MOS6581

Ik kan me niet voorstellen dat je Justin Hayward niet goed vond zingen.
Zijn stem is nog net zo mooi als destijds in 1978, een geweldige zanger.
Ik krijg nog altijd kippenvel als ik hem hoor zingen, maakt niet uit welke song dan ook.
Heb het concert in Londen gezien, in één woord GEWELDIG.

Door Tweakers user MOS6581, woensdag 11 februari 2009 15:35

Aye Bégie, je hebt een punt, my bad... Inderdaad, ik had even moeten vermelden dat het deel van de originele crew het wel verdienstelijk doet. Verder helemaal niets aan te merken op deze verder geweldige uitvoering. Toch nog eens kijken of er nog kaartjes zijn. Jeugdsentiment he? Qua arrangement zit het allemaal verdraaid goed in elkaar, lekkere accoordprogressies en de spanning erin houden qua muzikale opbouw. De schrijvers van de muziek beheersen de harmonieleer.

Door Tweakers user d-motion, donderdag 12 februari 2009 13:48

2 juli ben ik er idd ook bij... en....

Als ik jou was zou ik lekker de DVD bij BOL bestellen...

Opzich lekker je ogen dicht doen... en lekker zweven op de bank...

Door Bégie, donderdag 12 februari 2009 21:05

@ MOS6581

Nog even een kleine correctie if you don't mind. LOL
Er zijn geen meerdere schrijfers, één man heeft dit geweldige stuk muziek geschreven en dat is Jeff Wayne, en hij is ook de dirigent.
Hij wou persé Justin Hayward als zanger hebben, en terecht.
Ik ben blij dat je deze muziek zo goed kan waarderen.

Door Tweakers user Parabellum, donderdag 23 juli 2009 05:04

Hoe was het concert ? :) Helaas kon ik niet maar wil het in geur en kleur horen van je ;)

Door Tweakers user RobIII, donderdag 23 juli 2009 11:31

Ik had er eigenlijk een nieuwe blogpost aan willen wijden maar ik ben helaas dusdanig druk dat ik daar voorlopig niet aan toe kom.

In short: Het was zéker de moeite waard. Ik was nog nooit in de HMH geweest en moet eerlijk zeggen dat me dat wel tegen viel; echt een heel spannend zaaltje is het niet :P De akoestiek liet, wat mij betreft, ook wel wat te wensen over. Maar die kleinigheidjes wegen natuurlijk niet op tegen het live zien én horen van Jeff Wayne en het hele ensemble. Ik heb zo goed als van begin tot eind met kippenvel gezeten.

Heerlijk; ik heb die muziek vroeger (echt jaaaaren terug) dusdanig grijs gedraaid dat ik tot op vandaag echt ieder nootje, plingel-plongeltje en pieeeeuw geluidje weet. De graphics die op de achtergrond getoond worden zijn overigens ont-zet-tend fout en jaren 80-stijl renderwerk maar dat maakt 't wel weer leuk en authentiek. Richard Burton blijft ook een hele ervaring om te zien en horen.

IlseIII kon het wat minder waarderen; die vond het wel leuk maar die heeft er gewoon niet zo'n binding mee als ik heb.

Tja, al-met-al gewoon zeker en geweldige ervaring en ik zou 't zo weer doen; ik ga dan echter wel liever met wat 'lotgenoten' dan met iemand die het eigenlijk niet echt kent.

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 januari 2012 23:24]


Reageren is niet meer mogelijk