Wilde manen

Door RobIII op zondag 16 november 2008 02:30 - Reacties (23)
Categorie: Personal, Views: 5.978

Zo sta je met je maten in de kroeg, ga je met z'n allen nog eens naar een concert, pretpark, avondje eten of een potje pokeren en zo zit je op een druilerige zondagmiddag tussen een wildvreemde familie met diezelfde vrienden en een dozijn rondrennende en spelende kids op een verjaardag van de zoveelste kleine die de 'respectabele leeftijd' van één heeft bereikt.

http://tweakers.net/ext/f/W7HmhHoI6kjUxTrbwdNNGjHr/full.jpg"Kijk je uit onderweg naar school? Ben je voorzichtig?" "Jaaaaaaaaa mam!". Ik hoor het me nog zeggen; de deur achter me dicht trekkend en schooltas op de fiets bindend. Ik kon er me zo aan storen, alsof ik nog een klein kind was. Ik zat al ruim een paar maanden in de brugklas en was echt al een hele vent. Sure, volwassen was ik nog niet, maar ik kon er goed voor door. Althans, dat was waar ik van overtuigd was. Toen werd ik achttien en was ik officieel volwassen. Vreemd, want zo voelde het niet. Ik moest me wel scheren, maar veel meer dan dat had ik niet om mijn 'volwassenheid' te onderstrepen. Ik had nog geen drang om me te verdiepen in verzekeringen, hypotheken, zaken die belangrijk zouden zijn voor een carrière of wat ik belangrijk zou vinden in een relatie. Het enige waar je je zorgen om maakt is je geld aan 't eind van de maand, je huiswerk en examenweek. Misschien de tandarts.

Ik sta met mijn vrienden in de kroeg. Biertje en sigaretje in de hand. Lekker meelallen, feesten, lol maken. Een paar biertjes teveel op wellicht, want ik zie mezelf nog dat podium op klimmen samen met een vriend en tegen hem zeggen "zie je al die meiden? Die staan hier allemaal voor ons!!!" :X Beetje moed inpraten. Want hoewel we lol hadden waren we allemaal te verlegen om er écht op af te stappen. Een 'openingszin' hadden we allemaal wel, maar geen van ons had 'm ooit durven gebruiken. En maar goed ook denk ik; dat had de nodige klappen opgeleverd :P

http://tweakers.net/ext/f/0BCKRjHCGgSCV7MGPTNCHnGm/full.jpg En dan opeens zit je aan tafel in een restaurant, lekker gemoedelijk in een donker hoekje. De tijd van fast-food heb je gehad. Heerlijk, samen met je vriendin en een ander stel met z'n vieren te genieten van wat lekkers, beetje praten, biertje en wijntje maar niet dat je er de dag erna spijt van hebt. Beetje bijpraten, plannen maken voor een vakantie. Onderweg naar je betaalbare auto, want die Porsche uit je dromen was toch nét te duur, overleg je nog om even een kroeg in te duiken maar besluit je liever de rest van de avond te spenderen met een potje poker of de Kolonisten van Catan. Die kroeg doen we volgende week wel weer. Daarbij hebben we morgen nog wat bezoekjes gepland en hebben we dus weinig trek in een kater. En als we geen bezoek hebben dan lurkt de baan wel om de hoek. Of een andere verplichting.

En net zo plots als je in dat restaurant belandde vind je jezelf op een goede dag in de wachtkamer met je vriendin bij de verloskundige voor een echo en sta je een paar maanden later de hand van je vriendin vast te houden bij de bevalling. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Na een uurtje, langer laten ze het niet duren heb ik vernomen, roepen de verloskundigen een gynaecoloog erbij. Ik zie de deur nog open vliegen, een beer van een vent binnen komen en zich zetelen. "Die komt net van de golfbaan" hoor ik mezelf nog denken. Hij gaat aan het werk en voor je het weet ligt er een kleine op de buik van mama. De dokter doet z'n handschoenen uit, geeft me een klap op de schouder alsof hij een heipaal in de grond slaat en feliciteert me met mijn zoon. Euh... wat? Ja, dank u! Bedankt dokter!

http://tweakers.net/ext/f/6jvzOUlpNQdJX0EzBwSK0xOa/full.jpg En dan zit je vanmiddag op een kinderfeestje, diezelfde vrienden om je heen waar je al zo lang mee om gaat en er is eigenlijk niets veranderd. Nou ja, weinig. Je bent eigenlijk nog maar een jongetje, weliswaar met een kale plek op je kop en 30 jaar oud. Maar je kunt nog steeds in de ogen van je vrienden zien dat we nog steeds om dezelfde flauwe grappen kunnen lachen. Dat we nog steeds eigenlijk maar kwajongens zijn. Maar wel kwajongens met een hypotheek, een huis, vrouw of vriendin en kind. En een gezinsauto. We praten dan wel als hele volwassen mensen en de politiek, sport en financiële zaken komen dan ook zeker aan bod op zo'n feestje. Maar stiekem zitten we allemaal te wachten op de eerste schuine mop om die te overtreffen met een nog schuinere mop. Alleen kan dat niet, want de kinderen rennen rond; het is immers een kinderfeestje. Dat maken we op een "grote mensen verjaardag" dan wel weer goed.

Tuurlijk, we gaan niet meer half November de straat op om al vuurwerk af te steken of lantaarnpalen uit te schoppen. Maar we genieten er stiekem net zo van om om middernacht, oud op nieuw, een pijltje af te schieten. Ik kan een achtbaan nog steeds waarderen en hoewel Mickey Mouse me niet kan boeien kan ik een Wall-e of Finding Nemo, om maar eens wat te noemen, prima uitkijken met veel plezier. Regelmatig plannen we met z'n allen nog een avondje poker, of 'wilder': een weekendje Scheveningen met als centraal thema "de crazies". En als ik voor de kleine in de speelgoedwinkel kom moet ik altijd even bij mezelf nagaan of ik 't nou leuk spul vind voor de kleine of dat hij er eigenlijk nog wel wat klein voor is en ik er misschien naar sta te staren om een andere reden...

http://tweakers.net/ext/f/a2udnfDe50FoxrYBhtetHjig/full.jpg Als je je hypotheek tekent, de overdracht van je huis plaats vindt, gaat samenwonen, als je aan een nieuwe baan begint en dus een belangrijke carrièremove maakt of als je een kleine in je armen gelegd krijgt die van jezelf is; er zijn zo van die momenten dat je denkt: zo, dit is volwassen. Je zorgen maken om huiswerk is verleden tijd. Nu ben ik groot. Nu is het tijd om serieus te worden. Nu is het gedaan met de pret. Vanaf nu alleen nog maar belangrijke zaken. En toch ebt dat gevoel met de tijd, meestal sneller dan je beseft, weer weg. Tot de volgende gelegenheid zich aan biedt.

Vanavond heb ik met de kleine voor 't eerst de schoen gezet. Wortel in z'n schoentje gepropt en hem verteld waarvoor dat was. Sint komt vannacht met piet en als er een wortel in de schoen zit is die voor het paardje. Het paardje eet de wortel op en als dank laat de goedheiligman wat lekkers achter. Lekker volwassen momentje. Geen idee of de kleine het heeft begrepen; dat zullen we morgenvroeg weten als hij wakker wordt. Stormt hij naar beneden om te zien wat er in zijn schoen zit of is hij het alweer vergeten?

http://tweakers.net/ext/f/uDR6pkIIeyRb2IGbdwZLkAUO/full.jpg Is dat dan misschien volwassen? Dat je je 's avonds voor je naar bed gaat af vraagt hoe de kleine morgen reageert? Ik denk dat ik volgende keer mijn eigen schoen naast de zijne zet. Je weet nooit. Mijn 'wilde manen', want ik had ooit een mooie bos haar, ben ik kwijt, maar ik vrees dat ik nog wel even een jongetje zal blijven. Als mijn jongetje maar niet de weg op rent als ik even niet kijk... Nu snap ik 't mam.

TwitterNuJIJeKudosFacebookFriendfeedGoogle BookmarksDiggdel.ici.ousTechnoratiSphinnMixxStumpleUponYahoo! BookmarksMaak je eigen RML op RobIII.nl!

Volgende: In het land der blinden... 11-'08 In het land der blinden...
Volgende: Boeie! 10-'08 Boeie!

Reacties


Door Tweakers user twixx, zondag 16 november 2008 08:25

Herkenbaar!
Keurige geschreven en opgemaakt.

Door Tweakers user PcDealer, zondag 16 november 2008 08:52

Net de pap voor de kleine gemaakt die het op zit te eten (of een poging daartoe) bij de tv. Gisteren saampies de intocht gezien: "Klaas! Piet! Ballonn!"

Ik zie een kat met de staart over de vloer (laminaat gelukkig) gesleept worden... tijd om in te grijpen ;)

Door Tweakers user Creepy, zondag 16 november 2008 09:59

En dan met een kleine posts maken om 02:30, hoe hou je het vol ;)

Door Tweakers user Ed_L, zondag 16 november 2008 10:13

0230 is het enige moment dat je even rust hebt.. :)

Mooi schrijfsel Rob, en zo ontzettend herkenbaar!


Door Tweakers user LuckY, zondag 16 november 2008 10:17

_O- leuk blog grappig geschreven.
Maarem je heb je kleine toch wel een liedje laten zingen he , Anders was mij geïndoctrineerd dat de piet niks lekkers kwam brengen :+

Door Tweakers user pkwarts, zondag 16 november 2008 11:09

In mijn fantastisch kinder logica zette ik altijd een bak water neer, want dat paard moest wel dorst krijgen na zoveel wortelen :P

Leuk geschreven!

Door Tweakers user omgwtfbbq, zondag 16 november 2008 12:43

Geweldig geschreven, ik ben dan 'maar' 17, maar ik kan me er heel goed iets bij voorstellen...

Door Tweakers user joopata, zondag 16 november 2008 12:46

Leuk geschreven en inderdaad heel herkenbaar.

Door Tweakers user scartissue, zondag 16 november 2008 12:51

Ik ben geen 30 (net 20) maar herken bepaalde dingen wel.
goed om te lezen dat ik over 10 jaar nog steeds veel lol kan hebben in m'n leven. ;)
Erg leuk geschreven!

Door Tweakers user painkill, zondag 16 november 2008 14:23

" Ik moest me wel scheren, maar veel meer dan dat had ik niet om mijn 'volwassenheid' te onderstrepen. Ik had nog geen drang om me te verdiepen in verzekeringen, hypotheken, zaken die belangrijk zouden zijn voor een carrière of wat ik belangrijk zou vinden in een relatie."

En zo is het maar net, ik moet het over een half jaartje wel allemaal regelen, maar het voelt nu nog steeds als een groot doolhof, en als iets waar ik nog helemaal niet aan toe ben.
Alhoewel ik wel verwacht dat het allemaal wel mee zal vallen als het eenmaal geregeld is, maar het idee dat ik vaste lasten hebt, die ik nog nooit heb gehad, blijft toch een moeilijk onderwerp, misschien word het wel eens tijd dat ik wat informatie ga inwinnen? ;)

Door Tweakers user Patriot, zondag 16 november 2008 15:58

goed om te lezen dat ik over 10 jaar nog steeds veel lol kan hebben in m'n leven. ;)
Haha, wat voor vooruitzicht had jij anders? :P

[ontopic]

Leuk stukje Rob, ik ben pas 18 dus kan mezelf in veel dingen niet echt herkennen (gelukkig maar, doe nog maar even niet :P), maar het leest absoluut lekker weg.


Door Flokky, zondag 16 november 2008 19:55

Prachtig geschreven!

Door Tweakers user bakvis, zondag 16 november 2008 22:06

Ben zelf nu 20, en als ik je blog zo lees denk ik ik wil mijn studentenleventje nog wel even blijven voeren ;).. Over 10 jaar zal ik ook een vergelijkbare blog schrijven gok ik ;)...

Door Tweakers user scartissue, zondag 16 november 2008 23:11

goed om te lezen dat ik over 10 jaar nog steeds veel lol kan hebben in m'n leven. ;)

Haha, wat voor vooruitzicht had jij anders? :P
Dat was sarcastisch. :p
Ik kan eerlijk gezegfd niet wachten totdat ik op dat punt van m'n leven ben. :)

Door Tweakers user X-DraGoN, maandag 17 november 2008 08:39

echt mooi geschreven!

Door Tweakers user ari, maandag 17 november 2008 10:20

Leuk geschreven, over een jaartje of 12 ben ik ook alweer 30... :'(

Maargoed, we gaan ertegenaan en zien 't vanzelf allemaal wel. Ook erg leuk om te lezen, ga zo door.

Door Tweakers user BlackIce, maandag 17 november 2008 11:44

Erg leuk geschreven, met plezier gelezen. 20 is nog geen 30, maar ik moet wel zeggen dat ik mijn ouders erin herken, die lijken nu een stuk minder "volwassen" dan een paar jaar terug.

Door Tweakers user Chip., dinsdag 18 november 2008 09:42

Prachtig verhaal hulde!

Door Tweakers user Oscar the Grouch, dinsdag 18 november 2008 16:51

Als mijn jongetje maar niet de weg op rent als ik even niet kijk... Nu snap ik 't mam
Zo herkenbaar

Door Tweakers user geez, dinsdag 2 december 2008 12:43

Met bovenstaanden, prachtig stukje :)

En hoewel ik (gelukkig nog) geen kinderen heb erg herkenbaar dankzij mijn kleinste broertje. Pas ook liedjes mee gezongen en de schoen gezet, toen ik daar was om op te passen, en kwam de kleine man ook met mijn schoen aanlopen :D

Door Tweakers user Dafjedavid, maandag 17 augustus 2009 00:30

Mooi geschreven :'(

Heel herkenbaar....

[Reactie gewijzigd op maandag 17 augustus 2009 00:30]


Reageren is niet meer mogelijk