Kluts kwijt

Door RobIII op dinsdag 7 oktober 2008 18:26 - Reacties (18)
Categorie: Personal, Views: 10.369

Wat leven we toch in een mooie tijd. Ondergetekende stamt uit het bouwjaar '77, dus het staartje van de seventies. Hierdoor heb ik nog net, van kinds af aan, de opkomst van de computer meegemaakt. Was ik 10, 15 jaar eerder geboren dan had ik niet met "Robby the robot" of mijn "Nikko RC car" gespeeld in mijn jeugd. Dan had ik nooit een "Kosmos doos" of een microscoop van sinterklaas gekregen en nooit interesse gekregen op jonge leeftijd voor alles wat op stroom werkt, knopjes heeft of met wetenschap te maken heeft. Waarschijnlijk was ik schoenverkoper geworden. Thank God for IT _O_

De Gouden eeuw is volgens kenners al lang geweest, maar ik vind persoonlijk dat we sinds de seventies pas aan een gouden eeuw zijn begonnen. Dat heeft vast te maken met mijn perspectief ;) Er is zat rottigheid en ellende in de wereld, dat zal ik niet ontkennen, maar wat betreft de technologische vooruitgang ben ik 'bang on time' geboren. Bij deze mijn dank aan pa en ma (hoi pap en mam :w). Ik heb gestaan aan de wieg van, noem maar eens wat, internet. Niet actief, maar ik ben wel op kraamvisite geweest. Of die van de CD en DVD. Of de pinpas, de QuadCore processor, de laserprinter, de Senseo en spaarlamp. Maar ik ben nog oud genoeg om me een cassette-walkman te herinneren en ik heb heel wat VHS tapes in mijn tijd teruggespoeld voor ze teruggingen naar de videotheek. Gelukkig heb ik nooit op straat hoeven spelen met een hoepel of met een opgeblazen varkensmaag hoeven voetballen. We hadden Hot Wheels auto's, Playmobil, Lego, een set discolampen en He-man actiefiguren.

"Vroegâh" ging het allemaal minder snel. De ouderwetse telefoon, je kent ze misschien wel met zo'n kronkelsnoer en draaischijf, heeft een stuk of 6 decennia lang z'n werk trouw gedaan. En nog wel in een paar huishoudens. In de jaren '90 werd ISDN populair, mede door de internethype die toen gaande was. En nu, nog geen 10 jaar later, hebben we het al over zaken als VoiP. Nog geen echt wijdverbreide vervangers van de telefonie zoals we die nu kennen, maar wel sterk in opkomst. We zijn telefonisch bereikbaar als we staan te tanken en je hoort er haast niet meer bij als dat niet zo is. Vanaf een jaar of 6 oud hoor je een iPhone in je broekzak te hebben en in de trein kun je het niet maken om gezien te worden zonder iPod, Zune of andere MP3-speler dopjes in je oren of een netbook op je schoot. Liefst beide.

Terwijl ik aan 't werk ben staat mijn Outlook trouw open. Mails stromen binnen op mijn privé account en zakelijke account en allerhande andere zaken houden me op de hoogte van de laatste gebeurtenissen. Zo gebruik ik RSS feeds om bepaalde websites niet steeds af te hoeven struinen; het nieuws komt naar mij toe, afgestemd op mijn persoonlijke interesses en voorkeuren. Sporadisch gebruik ik een IM client als, noem maar even, MSN of GTalk voor een 'live gesprekje' met iemand die ik op dat moment moet spreken. Dan heb ik natuurlijk nog een telefoontoestel langs mijn monitoren staan en check ik regelmatig actief wat bronnen voor zaken die me interesseren. Twitter, Hyves, Schoolbank, Facebook, MySpace, Flickr en ga zo maar door doe ik niet aan. Toegegeven, ik heb een LinkedIn profiel; dat is vooral handig voor je zakelijke contacten. Ik zit ook helemaal niet te wachten op berichtjes als "zometeen naar de kapper!" of "mijn koffie is op!". Ik heb geen GSM; zo met vlagen heb ik er wel eens een gehad maar ze hebben me nooit zo bekoord. Ze zijn me te indringend, die dingen met hun *priiiiet* en *tril tril tril*; ik ben prima bereikbaar op andere manieren en op die manier kan ik reageren wanneer het mij uitkomt (en dat is: als het me uitkomt, want anders speel ik gewoon mooi 'niet thuis').

De informatiestroom die ons anno nu op dagelijkse 'twentyfour-seven'-basis bereikt is immens. Je vraagt je af hoe het anno 1959 of zelfs een eeuw daar voor ging. Hoe hielden die mensen elkaar op de hoogte? Hoe hielden ze contact? Hoe vertelden ze al hun vrienden en kennissen dat hun hond zich zojuist zó grappig zat te krabben of dat het feestje afgelopen zaterdag geweldig was? Hoe kwamen ze aan nieuwe prospects en leads voor hun projecten, of hoe werd de inhoud van hun postvak met privé foto's wereldkundig gemaakt nadat de brievenbus was opengebroken? Hoe werden hoog oplopende "discussies" zonder inhoudelijke argumenten en schaamteloos moddergooien gehouden over welke slager beter was en hoe kwamen ze aan hun overdadige collectie muziek en TV series waarvan ze vorig seizoen hadden gemist? En hoe snoerden ze iemand de mond die ze niet meer wensten te spreken zonder 'blokkeer' knopjes of hoe verkochten ze hun rommel na de zolderopruiming zonder een marktplaa...euh

Zowat alle informatie is beschikbaar met een druk op de knop. Voor je een dagje naar het pretpark gaat kijk je even naar de radarbeelden die nog nat achter de oren zjin en als je even niet meer weet wat de juiste spelling van 'accessoires' is neem je een kijkje in de online versie van de Dikke van Dale. Of je dat nog "dik" kunt noemen valt dan te betwijfelen. Onlangs moest ik het telefoonnummer van de chinees opzoeken en omdat ik even de kleine niet uit het oog kon verliezen moest ik teruggrijpen op de 'gerecyclede bomen'-versie van de telefoongids punt en el. Ik open het telefoonboek en begin mijn zoektocht: Eindhoven, Helmond, G... Ge... Gemert. G... Go... Gol... Golden City staat er niet in. R... Re... Res... Ook onder restaurant niets te vinden. C... Ch... Chinees afhaalrestaurant Golden City. Eindelijk! Weer 4 minuten van mijn kostbare tijd verdaan. Bah. En dan heb ik het nog niet gehad over de continue stroom van reclame die ons links en rechts om de oren vliegt, vermomd als spam, radio en/of TV commercial, banner, bushokje-poster, aansteker opdruk etc. etc.

Als er een vliegtuig in het WTC geboord wordt heb ik 5 minuten later de bewegende beelden op mijn netvlies gebrand staan alsof ik zélf in New York aanwezig was. En niet alleen informatie is in een oogwenk beschikbaar. Met de magnetron maken we ons eten, correctie, kant-en-klaar-maaltijd in een flits klaar en foto's hoeven we niet meer te laten ontwikkelen om dan halsreikend twee weken te wachten op de afdrukken maar drukken we zélf af of we e-mailen ze direct naar de personen die erop staan. Een boek dat ik vandaag bestel heb ik morgen in huis en oma kan zien hoe de kleine naar haar zwaait terwijl er ruim 60 kilometer afstand is tussen haar kamer en die van de kleine. Het moet ook allemaal snel. Live. Instant. We hebben namelijk tussen het 'koken' en 'winkelen' door ook nog email te beantwoorden, een forum om af te struinen, de afgelopen week opgenomen favo serie te kijken, te zien wat onze vrienden allemaal uitspoken, even kijken wie de F1 zojuist heeft gewonnen en dan ook nog zien of we wat werk gedaan kunnen krijgen. Waar was ik ook weer mee bezig? Oh, er staat nog een browser open. Ah ja, ik was een artikel op Wikipedia aan het lezen. Oeh! En er staat nog een YouTube tabje en er is inmiddels alweer een e-mail binnen volgens Outlook.

Informatie. Daar ging het over. Ik begon dit artikel met de bedoeling de shitload aan informatie die we verwerken op een dag te proberen samen te vatten. Maar ik ben de kluts kwijt. In het half uurtje dat ik dit schreef kwam er zoveel informatie voorbij dat ik niet meer weet wat ik wou zeggen. Heb je tot hier gelezen zonder 'gestoord' te worden door een tingeling of bliep van willekeurig welke bron van informatie die tot je beschikking staat dan feliciteer ik je. Je bent nog niet verzadigd. Maar vrees niet hoor; dat komt nog wel. Misschien niet vandaag of morgen maar dan wel over 10 jaar. Mark my words.

Begrijp me niet verkeerd. Om met Ronald McDonald te spreken: "I'm lovin' it!". Ik geniet met volle teugen van alles wat zich afspeelt in 'onze' tijd. Maar soms kan het wel verontrustend dicht op het randje van overdaad zitten. Je moet stevig in je schoenen staan, goed kunnen schiften in nutteloze en waardevolle informatie en je vooral niet gek laten maken. Maar schoenverkoper zijn in de jaren '60 klinkt soms, op bepaalde momenten, opeens wel héél aantrekkelijk. Had ik maar een vak moeten leren... En een generatie eerder moeten zijn. Dan had ik niet zitten bloggen en misschien wel gekookt.

TwitterNuJIJeKudosFacebookFriendfeedGoogle BookmarksDiggdel.ici.ousTechnoratiSphinnMixxStumpleUponYahoo! BookmarksMaak je eigen RML op RobIII.nl!

Volgende: Het blijft je kindje... 10-'08 Het blijft je kindje...
Volgende: Mooi smoeltje 09-'08 Mooi smoeltje

Reacties


Door Tweakers user RobIII, dinsdag 7 oktober 2008 18:01

Volgende keer maar eens een iets minder nostalgisch stukje schrijven. Ik besef heel goed dat ik steeds meer als een ouwe sok begin te klinken met niets dan heimwee naar vroegere tijden. Mocht je die indruk hebben gekregen dan heb je het mis; ik sta ferm in het hier en nu en, zoals ik al zei, "I'm lovin' it!"

En wie heeft het weerstaan om op 1 van de vele linkjes te klikken in dit blogje? ;) Afleiding is a bitch :P

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 oktober 2008 18:39]


Door Tweakers user ari, dinsdag 7 oktober 2008 18:44

Zo, flink stuk. En bedankt voor de felicitatie. ;)

Helaas heb je wel gelijk. Tegenwoordig (wth, ik ben pas 18) loopt iedereen met z'n mobiel over straat, dopjes in de oren en continu krabbelend aan iemands Hyves. Toch jammer allemaal, sommigen hebben ook gewoon niet door hoe afhankelijk ze zijn geworden. Ik ben best benieuwd wat er zou gebeuren als we gedurende één week onaangekondigd afgesloten zouden raken van internet en mobiele apparaten...

Laat die felicitaties maar zitten, ik zit inmiddels een MSN-gesprek of twee te voeren... :(

Door Tweakers user JottemJ, dinsdag 7 oktober 2008 18:44

Ik wist niet dat nostalgische dertigers op tweakers worden toegelaten :P
Leuk stukje om te lezen, het grootste deel is feest der herkenning maar ik heb wat minder kaarsjes op mijn taart. Misschien leef je te langzaam? ;)

Door Tweakers user edeboeck, dinsdag 7 oktober 2008 18:48

Hehe ... behoor zelf tot de "grand cru" van '75 en dit klinkt/leest méér dan bekend oren/ogen

Door Tweakers user Worran, dinsdag 7 oktober 2008 18:51

tja ik ben 21 , heb de vhs ook gezien, en de cassette en, het internet , en de mobiel , de platte schermen , en noem maar op, dan ben ook precies on the bang geboren :)

Door Tweakers user dev10, dinsdag 7 oktober 2008 20:11

Ik heb het helemaal gelezen, zonder op linkjes te klikken, een email te krijgen of wat ook. Maar nu ik klaar ben met lezen krijg ik toch weer het idee dat ik heel snel iemand moet smsen.

Door Tweakers user Torched, dinsdag 7 oktober 2008 20:20

Ik ben 18
Herken wel een aantal dingen. :D

Maar dat zal onder ander meer wezen vanwege het feit dat we hier een beetje achterliepen wat pc betreft :P

Zodoende ken ik internet pas sinds adsl
Want via de telefoon internetten was te duur.

En wat zonder internet betreft :D
2 weken zonder internet kan je humeur danig verpesten XD

Door Tweakers user pcprutser, dinsdag 7 oktober 2008 20:47

Op zondag mocht er maarliefst 15 minuten geinternet worden van mijn ouders... zondag middag was het vechten op die ene pc! Mijn zussen wouden ook heeel graag Kean spelen!
Bijna iedere week keek ik een van de videobanden (ook ik heb de vhs meegemaakt :+ zelfs casettebandjes!) van Domino Day terug (ja, ik ben nog steeds redelijk verslaafd aan die vallende steentjes (kijk het niet meer terug, maar blijft leuk om te volgen ;)))!
In mijn Walk-man, zat een radio en 1 bandje, waar een paar live nummers van mijn favo (Krezip) band op stonden (en dat heb ik dat bandje vaak geluisterd :D) (nog steeds dank aan 1 van mijn zussen die dat destijds opgenomen heeft :D).

Nu een jaar of 10 later, staat er minimaal 1 pc aan (vaak meerdere tegelijk), wordt ik al geirriteerd als het nieuwe moederbord te lang op zich laat wachten en wordt je verliefd op iemand door de vele msn gesprekken (en dan spreek je een keer af om een dvd'tje te gaan kijken, wordt dat steeds uitgesteld, omdat de ouders thuis zijn :p)...

Tsja, die Commander Kean (en Rockford) tijden mis ik nog wel eens (dank aan de emulators :D), en dat te bedenken dat ik een jong broekie van 17 ben (A)

Door Tweakers user Mr.de Rijk, dinsdag 7 oktober 2008 21:05

Leuk stuk om te lezen! en JA ik kreeg weer een disco flash op mn beeldscherm en een pling pling geluidje (MSN GESPREK) ... Af en toe denk ik ook wel eens het is wel heerlijk rustig zonder e-mail mobiele telefoons enzo, vroeger was het nog speciaal, " De Post krijgen"....
Ik weet nog wel dat mijn vader in het bedrijf van mn opa met de ene telefoon naar de andere kant van het pand kon bellen met zijn zus... heeft ie gezegd.. dus geen mobiele telefoons of draadloze maar die met een mondstuk en hoorstuk :P

en ik zelf ben nog maar 16 :P maar soms denk ik dat al die technology teveel wordt....

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 7 oktober 2008 21:16

Op zondag mocht er maarliefst 15 minuten geinternet worden van mijn ouders... zondag middag was het vechten op die ene pc! Mijn zussen wouden ook heeel graag Kean spelen!
Zondag was op de Duitser (want verder dan de publieke en een paar duitsers gingen de zenders niet) geloof ik wel wat te zien. Internet bestond nog niet zoals we het nu kennen.
In mijn Walk-man, zat een radio en 1 bandje, waar een paar live nummers van mijn favo (Krezip) band op stonden (en dat heb ik dat bandje vaak geluisterd :D) (nog steeds dank aan 1 van mijn zussen die dat destijds opgenomen heeft :D).
Jacqueline van Krezip is 5 jaar jonger dan ik en mijn eerste radio was een 'seventies groene' met een grote draaischijf voor de frequentie en een kleine voor het volume (a la zoiets). Een walkman was toen nog onbetaalbaar van mijn 2 gulden-per-week zakgeld :P
Nu een jaar of 10 later ... wordt je verliefd op iemand door de vele msn gesprekken (en dan spreek je een keer af om een dvd'tje te gaan kijken, wordt dat steeds uitgesteld, omdat de ouders thuis zijn :p)...
Verliefd worden deed je op IRC of ICQ O-)
Tsja, die Commander Kean (en Rockford) tijden mis ik nog wel eens (dank aan de emulators :D), en dat te bedenken dat ik een jong broekie van 17 ben
Rockford? Boulderdash bedoel je! :D En emulators? Dat ging niet op een 1Mhz C64 :Y)

Maar bedankt voor het oud laten voelen van en toch écht niet zo oude IT'er ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 oktober 2008 21:17]


Door Tweakers user TeeDee, dinsdag 7 oktober 2008 23:26

Godsamme Rob, je geeft mij ook een 'oud' en nostalgisch gevoel.

Maar ik moet weer gaan want ik krijg een sms van een ex-vriendin, mijn visual studio staat te bliepen dat er iets mis, mijn broertje hangt in de msn hoe laat we morgen naar Weert gaan en ondertussen heb ik een schitterende film gemist, had ik al lang in bed moeten liggen (ivm voorgaande melding over Weert), wil ik eigenlijk nog Discovery kijken (maar dat begint pas om 0.00) uur, en o ja, een database bij mijn oude werkgever is zojuist onderuit gegaan; "TeeDee, weet jij wat er aan de hand is"?

Zoiets? Of gaat het er dan meer over hoeveel dingen je nog wil/moet doen? Want ook daar kan je (als je toch niets te doen hebt :)) wel een leuk stukkie over schrijven.

Ajuu, duty calls.

Door Tweakers user fub, woensdag 8 oktober 2008 11:24

Je vraagt je af hoe het anno 1959 of zelfs een eeuw daar voor ging. Hoe hielden die mensen elkaar op de hoogte?
In een anime-aflevering was een meisje druk aan het mailen met haar telefoon (doodnormaal in Japan) met haar vriendje. Maar die mailt niet terug, en daar maakt ze zich erg druk om. Haar oma zegt dan tegen haar: "Vroeger hadden we geen mobiele telefoon, en niemand vond dat toen onhandig."

En zo is het. Vroegah ging het ook allemaal best, en niemand vond het toen onhandig.

Door Wouser, woensdag 8 oktober 2008 13:28

Geweldige blog _O_ heb hier echt van genoten om dit stukje te lezen zeg.

Maja gevolg van al deze informatie stromen? Individualisering? Precies wat Ari ook stelt. Mensen zitten met mp3/telefoon in de trein/bus/tram/metro/straat. Toch raar als uit onderzoek blijkt dat toch een groot deel van de reizigers geintresseerd is in de bestemming van de persoon die tegenover hem zit?

Maar de wereld wordt kleiner en dat merk je. Je kunt het vooral wel goed merken in dorpen vind ikzelf. Vroeger speelde kinderen daar nog samen met elkander op straat. Tegenwoordig chatten/spelen ze al met mensen die 10.000km verderop wonen.

ps. oh en je mag me feliciteren :+

Door Tweakers user TerraGuy, woensdag 8 oktober 2008 16:31

Overigens, de RC in 'Nikko RC car' staat voor 'Radio Controlled', niet voor 'Remote Controlled'. :)

Door Tweakers user RobIII, woensdag 8 oktober 2008 16:32

I stand corrected :D

Door Tweakers user Cyphax, woensdag 8 oktober 2008 19:10

Wat een leuke en goedgeschreven blogpost weer Rob, klasse! :)

Ik herken veel in je verhaal. Ik zie het een beetje als een soort niveaugebaseerd "systeem". Enerzijds heb je de "oudjes" dat geen computer of mobiele telefoon heeft. Of flatscreen TV, of verstand van IT en dat soort dingen. Veelal de senioren.

Aan het andere eind van het spectrum vind je de hedendaagse jeugd. Ze SMS'en continue heen en weer, msn'en, myspacen en hyves'en bij het leven, hebben minimaal 1 mobiele telefoon met camera('s) en dat is allemaal vanzelfsprekend.

Hier dan tussenin heb je mensen zoals jij en ik, die sommige dingen omarmen en andere niet. Ik doe zelf weinig met m'n GSM (hoewel sinds ik een smartphone heb wel meer geef ik toe), weiger Myspace, Hyves en al dat soort dingen (ik heb zelfs geen LinkedIn-profiel, hoewel ik dat wel eens zou moeten maken) maar maak wel gebruik van cutting edge technologie op het internet verder. En het is wel goed zo.

Door Tweakers user Shinigami, donderdag 9 oktober 2008 13:09

Ik herken veel in je verhaal. Ik zie het een beetje als een soort niveaugebaseerd "systeem". Enerzijds heb je de "oudjes" dat geen computer of mobiele telefoon heeft. Of flatscreen TV, of verstand van IT en dat soort dingen. Veelal de senioren.
Het is helaas niet zo zwartwit zoals jij het stelt. Binnen de senioren is er een enorme kloof in ICT-kennis. Er zijn er die alle tijd hebben om met de computer aan de slag te gaan, en die dit ook doen (mijn oma bewerkt films op haar PC in Pinnacle bijv. - dingen die ik sommige mensen van mijn generatie niet eens zie doen), en ouderen die nog nooit een toets hebben aangeraakt.
Ik denk niet dat verstand van ICT leeftijdsgebonden is, ook al zijn de jongere generaties in het voordeel omdat ze ermee opgegroeid zijn.

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 11 november 2008 23:47

Ik kwam vandaag wat filmpjes tegen die een mooie aanvulling op deze blog zijn:

http://www.youtube.com/watch?v=jpEnFwiqdx8
en diens voorganger
http://www.youtube.com/watch?v=pMcfrLYDm2U

Of ze volledig betrouwbare gegevens bevatten durf ik niet te stellen, maar het zet je desalniettemin wel aan 't denken.

Reageren is niet meer mogelijk