Zoeken in Outlook

Door RobIII op dinsdag 16 september 2008 01:17 - Reacties (24)
Categorie: Life as a developer, Views: 12.286

Niet vaak, maar zo nu en dan kan ik die ene bepaalde mail van die ene bepaalde afzender niet meer vinden waar ik zo naarstig naar op zoek ben. Zo ontving ik vandaag een coupon van 10 euro van O&O Software omdat ik mijn O&O Defrag had geüpgrade van versie V10 naar de kersverse V11. Alleen, voor die 10 euro koop ik niets. En toen herinnerde ik me dat ik nog eenzelfde coupon had liggen van mijn V10 registratie. Ik had dus gewoon 20 euro aan coupons liggen en damned, die móeten op (of gespaard worden voor een ander leuk product).

http://tweakers.net/ext/f/R5exqHuYlkhg3W5aKZJHm3mq/full.gif Alleen...waar? Alle mail al eens handmatig door gespit; gesorteerd op afzender en gezocht naar O&O. Niets. Gesorteerd op onderwerp. Niets. Gekeken naar alle mail die rond de tijd van de registratie van V10 was ontvangen. Niets. Vanalles geprobeerd. Uiteindelijk maar eens Outlook zélf laten zoeken. Die zoekoptie werkt, wat mij betreft, voor geen meter en vindt zelden tot nooit wat ik zoek; dat is dan ook precies de reden waarom ik die optie pas als allerlaatste aan boor. En omdat ik mijn mail automatisch laat Archiveren en Outlook 2007 ook nog eens vertikt in mijn archiefmappen te zoeken (was dat in 2003 wel het geval trouwens?) of überhaupt een beetje degelijk z'n werk te doen kon ik dus die verdomde coupon niet vinden. En toch ga je dan twijfelen aan jezelf. Ik zou 'm toch niet weggegooid hebben? Of heb ik me die vorige coupon ingebeeld? Was het misschien toch een coupon van een ander software bedrijf?

http://tweakers.net/ext/f/UIHagCWTr8hEYaBTgwQNlNeu/full.gif Nu is sowieso de standaard zoekmogelijkheid in explorer van Windows al niet mijn ding. Eerst moet ik die verdomde hond uitzetten (en nee, dan "plopt" 'ie niet weg of uit maar moet 'ie eerst nog wegwaggelen... ROT OP BEEST!) en daarna moet ik de zoekopties nog naar mijn hand zetten. En dan nog zoekt het ding niet naar behoren. Als ik zoek naar bestanden met een extensie die wat minder gangbaar is dan .doc of .xls (zoals .asp, .cs of .log) en daarbij wil zoeken op een trefwoord (als "myFunction" of "access denied to user pietje") dan kan ik er bij voorbaat al gif op innemen dat Windows Search me daar niet mee gaat helpen. Forget it. Tried it, been there, done that, got the lousy T-shirt.

Ik heb een tijdje MS Desktop search gebruikt, die is best aardig om te zoeken in Outlook. Eerst 3.0 en na een tijdje er maar weer af gemieterd omdat die me a) teveel resources vrat en b) ook de hele Windows search om zeep hielp. Maar toen stond desktop search ook nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen. Desktop search 4.0 was al een hele verbetering, ware het niet dat die zo mogelijk nog meer resources vrat (MS beweert van niet...go figure) en daarbij net zo weinig vond als 3.0. En wederom, al helemaal niet als ik als devver in sourcecode en andere 'exotische' bestanden wil zoeken.

http://tweakers.net/ext/f/3EmneFU2HWCsqcnaeQNlJdqG/full.gif Google's desktop search heeft de vervelende neiging om UNC's compleet te indexeren, en hoewel deze stukken beter werkt dan de MS desktop search zit ik er niet op te wachten om in een netwerkomgeving met 20+ gebruikers om die search overal handmatig te gaan vertellen dat 'ie met z'n takken van UNC's moet afblijven. Nu zijn er vast met wat kunstgrepen wat GPO's in elkaar te flansen om Google's desktop zoekmachine aan banden te leggen, maar dat is me teveel een gepuzzel waar ik geen zin in heb en daarbij vreet dat ding me ook teveel resources; ook als ik niets doe blijft 'ie maar aan 't pruttelen. Nu moet ik bekennen dat het met de huidige versie misschien beter is, maar ik ben dus al tijden geleden afgehaakt van dit kreng. Google en Microsoft, zijn voor mij, als devver, op veel vlakken een bron van inspiratie en admiratie maar op sommige vlakken hebben ze bij mij gewoon afgedaan. En dan win je mij niet vlug terug ;) Als je mijn blog een beetje volgt weet je inmiddels dat ik een ontzettende schurfthekel heb aan software bloat.

http://tweakers.net/ext/f/7NeghwaCCmldilNvTLwo9qKA/full.gif Afijn, ik ben dus nog steeds op zoek naar mijn coupon maar heb het alweer op een laag pitje gezet. Ik ben lekker mijn ding aan 't doen, beetje modereren op GoT, beetje het laatste nieuws aan 't bijlezen, mijn dagelijkse portie blogs langs aan 't struinen en dan beland ik, zoals zo vaak, weer eens bij Joel Spolsky. En damned, wat is de wereld toch klein, ik loop uitgerekend vandaag tegen Getting Lookout to run on Outlook 2007 again aan. Ik 'scan' het artikel even, zie Lucene.Net staan en mijn dev-hartje begint alweer te kloppen. Dit MOET goed zijn! *O*

Dus ik volg de link naar de how-to, neem die door, installeer Lookout en volg de instructies verder van de How-to. Even een korte samenvatting, ik adviseer je echter de uitgebreide(re) how-to te volgen:
  1. Download en installeer Lookout
  2. Open een command-prompt (start -> uitvoeren -> cmd -> OK)
  3. cd %SYSTEMROOT%\assembly\GAC
  4. ren Microsoft.Office.Interop.Outlook Microsoft.Office.Interop.Outlook.OLD
en in mijn geval was de "update" onder aan het artikel ook nog van toepassing:
  1. echo ” > Microsoft.Office.Interop.Outlook
  2. ren Policy.11.0.Microsoft.Office.Interop.Outlook Policy.11.0.Microsoft.Office.Interop.Outlook.OLD
Vol verwachting start ik Outlook; alles lijkt in orde. Ik zet Lookout even aan het indexeren (wat overigens flitsend snel verloopt, ook al zijn mijn PST's meerdere gigabytes groot) en ik voer het trefwoordje "coupon" in. Ik druk op enter en... *BAM* 4 items gevonden. In één keer raak! Meteen het beoogde resultaat, zonder horten of stoten, zonder mijn CPU dag en nacht met zinloze indexering te belasten en zonder onnodige resources te vreten. Ge-wel-dig _O_

Bingo!


Dus; voor mijn Outlook zoekacties komt er, zolang het nog aan de praat te houden is, niets anders meer in huis dan Lookout; of, en die kans bestaat, ik moet op termijn weer nukken in Lookout ontdekken waardoor 'ie er net zo hard af vliegt als voorgaande 'indexers'.

CBTFileSearch Hoe ik dan te werk ga als ik in sourcecode wil zoeken? Meestal gebruik ik de IDE waar ik op dat moment in werk, maar er zijn gevallen waarin ook die niet voldoen. Daarvoor heb ik mijn 'ouwe trouwe' en zelfgeschreven CBTSearch applicatie; die werkt altijd en overal, zonder allerlei registeraanpassingen, achtergrond services, systray utilities en andere flauwekul en zoekt retesnel door binaire of platte ASCII bestanden op de exact door mij aangegeven locaties; zonder te gaan spitten in zipfiles, metadata van JPG's in te lezen of andere flauwekul; daar heb ik niet om gevraagd en geen behoefte aan en dus zit het er niet in. Wel een progress-bar zodat ik zie hoever 'ie is met zoeken en simpele maar effectieve filtering op bestandsnaam en/of extensie en eventuele attributen zoals grootte, datum van wijzigen etc. Ik heb het geschreven in VB6 toen we nog poep met een lange oe schreven en ik zit al een tijdje te overwegen om eens een C# variant te maken waarin ik geheid nog leukere en betere dingen kan doen die indertijd niet mogelijk waren. Maar het wérkt wel. Beat that, MS!

Deze 'zoekert' hoort iedere zichzelf respecterende Tweaker te kennen! Zoeken in foto's en andere bestanden doe ik weer op m'n eigen andere maniertjes; zo zoek ik in foto's (en metadata) met Picasa, zoek ik mijn MP3's in mijn SQL server, want die worden wekelijks door mijn eigen software ook ge(her)indexeerd en zoeken naar mijn schoenen laat ik over aan vrouwlief en/of de kleine :Y)

Ik verwacht wel de nodige reacties dat ik er zó ontzettend langs zit en dat DesktopSearch XYZ precies doet wat ik wil. Dat zal best. Maar die heb ik niet zelf gemaakt en dus geen controle over. En dat zal best, maar ik heb het geheid al eens onder handen gehad maar overboord gekieperd omdat het me niet aanstond vanwege Z, Y of X. En dat zal best en ik sta open voor suggesties. Maar ik heb mijn couponnetje gevonden, kan mijn sources doorzoeken, mijn foto's vinden en ook morgenvroeg hoef ik weer niet blootsvoets naar mijn werk.

Mijn dank gaat dan ook uit naar Joel Spolsky die me weer de moeite heeft bespaard om voor Outlook ook nog eens eigen software te moeten schrijven door over LookOut te bloggen, Mike Belshe voor het ontwikkelen van LookOut en naar de makers van Lucene(.Net). En, ik zeg het niet vaak, in dit geval een dikke vette middelvinger naar Microsoft voor het opkopen van LookOut en daarna uitfaseren ervan en hun onkunde als het gaat om zoeken naar informatie. Sorry jongens, jullie maken geweldige producten als Visual Studio, SQL Server die overigens wel 'verrekes' kan zoeken en (dare I say it) MS Office en Windows, maar van sommige dingen hebben jullie nou eenmaal géén kaas gegeten. Blijf daar dan voortaan ook van af. Ik begrijp dat ik in een aantal gevallen gewoon een slachtoffer ben van 'gebruiksvriendelijkheid voor de doorsnee gebruiker' maar dan doe je mij, als 'poweruser' toch echt te kort en vlieg je met je product de deur uit.

Nog maar even een punchline dan? Komt 'ie: De oude couponcode blijkt exact hetzelfde als de nieuwe couponcode. De codes zijn dus blijkbaar gekoppeld aan mijn klantnummer en worden dus telkens opnieuw verstrekt zolang ik de oude niet heb ingeleverd. Niets geen 20 euro aan coupons. Gezocht voor niets. 10 Euro foetsie en voor 150 euro tijd verdaan. Ouch :(

Alleen voor de die-hard nerd en volhouder: verdiep je eens in het hilarische Spectate Swamp Search, waarvan de maker heilig overtuigd is van het feit dat zijn "indexer" vele malen beter is dan elk ander product. Hi-la-risch! :D Vooral de devvers zullen zijn manier van documenteren en programmeren appreciëren. Een ware WTF-creatie die dan ook niet ontbreekt op één van mijn favoriete blogs: thedailywtf.com.

TwitterNuJIJeKudosFacebookFriendfeedGoogle BookmarksDiggdel.ici.ousTechnoratiSphinnMixxStumpleUponYahoo! BookmarksMaak je eigen RML op RobIII.nl!

Volgende: Mooi smoeltje 09-'08 Mooi smoeltje
Volgende: Opa vertelt 08-'08 Opa vertelt

Reacties


Door Facer, dinsdag 16 september 2008 08:11

Eerst moet ik die verdomde hond uitzetten (en nee, dan "plopt" 'ie niet weg of uit maar moet 'ie eerst nog wegwaggelen... ROT OP BEEST!) en daarna moet ik de zoekopties nog naar mijn hand zetten.
Zodra de hond wegloopt 2x op Windows toets + F drukken / CTRL + F. Hierdoor sluit het zoek venster en komt die weer opnieuw in je beeld. De hond is dan direct weg en doet niet nog is zijn afscheidsloopje.

Door Tweakers user Shaggy_NL, dinsdag 16 september 2008 08:13

Altijd handig om iets terug te vinden... gebeurd te vaak dat je tòch nog dat ene mailtje dus niet meer terug vind.

Iemand al gehoord van Xobni?
http://www.xobni.com/

Door Tweakers user Jogai, dinsdag 16 september 2008 08:49

Bedankt voor de lookout tip!
Bij de huidige klant gebruiken ze agent ransack: http://www.mythicsoft.com/agentransack/
Kan snel zoeken zonder te indexeren en ook nog eens in documenten. Hier gebruiken we het dan vooral voor code maar word documenten werkt ook.

Door Tweakers user MAX3400, dinsdag 16 september 2008 09:46

@Shaggy_NL: Xobni is misschien enorm leuk maar bevat een te grote hoeveelheid aan onnodige extra's die je in veel gevallen helemaal niet wil zien (maar niet uit kan zetten). Waarom zit ik te wachten op de grafiek van wie precies op welke tijdstippen het vaakst mailt? Of waarom worden alle telefoonnummers in mails geindexeerd; in sommige gevallen worden tijdsmeldingen in formaat yyyymmdd ook als telefoonnummer herkend.

En niet als laatste; Xobni vereist dat je in een Exchange-omgeving in "cached mode" gaat draaien waardoor je extra gratis inefficiente OST's gaat creeeren.


@RobIII: dank voor dit blog; ik ga het zeker eens proberen met LookOut!

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 16 september 2008 09:50

@Shaggy_NL: Vréselijk pakket dat xobni. Zit ik tegen een ontzettend lelijke "alle kleuren van de regenboog" zoekpaneel aan te kijken in mijn Outlook. Daarbij is het een ontzettende resource hog en het bemoeit het zich met alles wat ik doe en wat er in/uit komt. Nee, nog niet al kreeg ik er geld bij :P

@Jogai: Die agent ransbak ( :P ) zou ik eens naar moeten kijken; voor code zoeken voldoet mijn IDE doorgaans wel en anders mijn eigen CBTFileSearch. Maar het kan nooit kwaad om eens te neuzen bij de concurrentie ;) :Y)

@Facer: Ik weet wel hoe ik die hond een trap na geef en een handje help als 'ie vertrekt, echter het feit dat MS het nodig acht om nog een 'wegwaggel' animatie te maken an sich vind ik al belachelijk. Ik schakel het toch uit? VERDWIJN DAN! :+

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 september 2008 10:00]


Door Tweakers user DarkAtNight, dinsdag 16 september 2008 09:54

Xobni werkt werkelijk heel erg goed. Alleen het vreet werkelijk resources, opstarten van Outlook wordt ondragelijk langzaam. Ik heb het weer gedeinstalleerd, bij de evaluatievraag stond als optie "inform me when performance problems have been solved" dus dat is een bekend probleem...

Door Tweakers user Ben.Hahlen, dinsdag 16 september 2008 10:05

Je hebt het vast al wel eens geprobeerd, maar ik ga je er toch op wijzen:
Copernic Desktop Search. M.i. de "moeder aller desktop searchers", bestaat ongeveer langer dan Google Desktop Search en Windows Desktop Search bij elkaar.
Voor mijn persoonlijke doeleinden is het iig goed geschikt, het indexeren verloopt snel zat en de search is nagenoeg instant.

Je mening hoor ik er graag over ;)

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 16 september 2008 10:17

To be honest; Copernic heb ik in het jaar 345 B.C wel eens geprobeerd maar sindsdien niet meer bekeken. Indertijd was het rommel; in dezelfde klasse als "IncrediMail" e.d. maar ik durf niet te zeggen of dat nog zo is. Als ik de site even vlug bekijk ziet het er wel aardig uit, maar ik zie ook meteen dat het weer veel meer 'opties en handige features' heeft dan ik wens; ik wil gewoon zoeken punt :P Maar; om het een 'fair chance' te geven zal ik er eens naar kijken. Die ads trekken me alleen niet zo, dus dat wordt weer schokken (en coupons sparen :+ ) voor een pro versie als het ding bevalt :P

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 september 2008 10:20]


Door Tweakers user Shaggy_NL, dinsdag 16 september 2008 10:22

Ik zeg ook niet dat ik het uiterlijk zo wardeer van Xobni, 't heeft alleen wel een hoop zoek functies... aangezien deze blog-post gaat over het zoeken in Outlook. (En een lokale OST... toch alleenmaar beetje taakverlichting voor de Exchange? Niet zo'n probleem lijkt me)

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 16 september 2008 10:26

"Een hoop zoekfuncties" klinkt aantrekkelijk, maar uiteindelijk wil je als eindgebruiker maar 1 ding: een half woord zeggen en dan een computer (of vrouw for that matter :P ) hebben die daar genoeg aan heeft en met relevante resultaten komt. Als ik google hoef ik ook alleen maar wat in de tekstbox te rammen en dan komt Google vanzelf met resultaten. Als ik 3 vinkjes, twee tabbladen en 4 dropdowns moet aanklikken om mijn zoekopdracht te specificeren (gechargeerd natuurlijk) dan heeft zo'n pakket gewoon te veel opties; en ik zoek juist naar 'sense en simplicity' :P

Maar; ieder zijn meug hoor ;) Als xobni je goed bevalt en je zit niet met de performance (waarvan ik feitelijk wéét dat dat ruk is, praktijkervaring :Y) ) dan ga gerust je gang hoor ;)

Ik kwam zojuist ook nog Lookeen tegen; die ziet er ook wel interessant uit en niet te duur. Die ga ik ook maar eens proberen. (oh, en woei! GPO ondersteuning! :9 )

edit: Die Lookeen lijkt verdacht veel op LookOut!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 september 2008 10:47]


Door Tweakers user MAX3400, dinsdag 16 september 2008 11:53

@Shaggy_NL: OST's een beetje taakverlichting voor Exchange? Geen idee wat jouw kennis is van Exchange, OST's en PST's maar het is gewoon een briljant dom idee om verplicht te gaan cachen om een plugin zoals Xobni te gebruiken. Daarbij is op het forum van Xobni voldoende info te vinden van "administrators" die hun halve omgeving qua performance omver trekken omdat ze de plugin geprobeerd hebben.

Ik wil er wel een flink geldbedrag op zetten dat een redelijk onderhouden Exchange-server op elk moment van de dag sneller is qua queries tegen de store, dan jouw OST/PST.

Door Tweakers user Bartjeee, dinsdag 16 september 2008 17:44

Toch maar eens overstappen op Apple ;)

* Bartjeee aait Spotlight

Door Tweakers user PcDealer, dinsdag 16 september 2008 20:28

In Outlook 2003 moet je eerst klikken op het archief om daarna wel daar te kunnen zoeken (ervaring met standalone Outlook 2003).

Door Tweakers user devguru, dinsdag 16 september 2008 21:18

Eerst moet ik die verdomde hond uitzetten (en nee, dan "plopt" 'ie niet weg of uit maar moet 'ie eerst nog wegwaggelen... ROT OP BEEST!)
Leuk dat ik toch eigenschappen van mezelf terugzie in anderen, ik kan me ook mateloos aan dat beest irriteren :-)

Door Tweakers user pietje63, dinsdag 16 september 2008 22:05

Ik heb twee weken terug MS Desktop search weer eens geinstalleerd op mijn werk-laptop en moet zeggen dat ik erg tevreden ben:
- weinig nutteloze poespas
- zoekt goed in outlook (en je krijgt ook te zien in welke outlook map het mailtje staat opgeslagen, ik heb ooit een ander programma gehad waarbij je dat niet te zien kreeg)
- aangezien ik het heb geïnstalleerd via een installer van het werk stonden meteen alle zoekmappen goed ingesteld (ze hadden dat vooral gedaan om het indexeren van server mappen te voorkomen..)
- indexeren ging vlot (voor de lunch geïnstalleerd, na de lunch was hij klaar)

Maar ik kan me goed voorstellen dat er voor elke taak een beter specifiek programma is zoals je beschrijft.

Door Tweakers user afterburn, dinsdag 16 september 2008 23:14

Misschien dat het onder Vista anders werkt als onder XP, maar ik ben juist erg te spreken over de zoek functie in Outlook 2007. Gewoon je zoekterm in het zoekbalkje boven in het scherm tikken en terwijl je tikt komen de resultaten al op het scherm. Werkt snel en goed.

Door Tweakers user HammerT, woensdag 17 september 2008 18:56

Haha, ik las je titel en toen moest ik gelijk denken aan die blog post van Joel Spolsky :D

Door jeroen, maandag 3 november 2008 23:48

Geweldig, lookout aan de praat krijgen met Office 2007. Had al afscheid genomen van m'n trouwe vriend (van chaoot tot georganiseerde in 1 muisklik) ivm gratis 2007 pro - kan je toch ook niet in de bek kijken - blijkt er dus toch nog een achterdeurtje te zijn om de boel weer tot leven te krijgen.

Moet eerst even 50 pst bestanden in elkaar schuiven en dan onmiddellijk lookout erop, thanks, thanks thanks.

Door loekie, donderdag 26 maart 2009 22:09

Dank je, dank je!

Ik ben ook HELEMAAL weg van Lookout! Op kantoor is het een soort sport geworden om als eerste een bericht te vinden (kwestie van vingervlugheid zeg ik zelf)

Inmiddels overgestapt op Outlook 2007 en met verdriet in mijn hart geconstateerd dat mijn vriendje LOOKOUT was verdwenen. Je begrijpt het al.....ik ben de sloomste in het zoeken in die superbewerkelijke standaard zoekfunctie.

Ik kan me dus geheel vinden in jouw ervaring maar moet je eerlijk bekennen dat ik niet zoveel kaas heb gegeten de MS-DOS promt en dus bang ben dat ik e.e.a. niet geheel correct installeer.

Bestaat er ook een handleiding voor slome/domme mensen die ik stap voor stap kan volgen?

Bedankt alvast!

Loekie

Door Tweakers user RobIII, donderdag 26 maart 2009 23:13

Euh; veel makkelijker dan het hier staat omschreven kan ik het niet maken. Misschien is het een idee om even naar je systeembeheerder te lopen en te vragen of hij/zij dat even voor je wil doen?

Door Dominique, vrijdag 12 juni 2009 09:50

En wat na installatie van SP2?

Door Tweakers user RobIII, vrijdag 12 juni 2009 13:09

Wat dan :? Het werkt hier nog steeds gewoon?

Door Dominique, maandag 15 juni 2009 09:41

Ik vrees dat mijn vraag wat onbehouwen overkwam, maar ik heb het basic gehouden omdat ikzelf niet diepgaand thuis ben in deze materie. Ik zweer bij het gebruik van Lookout en ben een stevige "fan" ;) . Helaas bleek vorige vrijdag, toen onze systeembeheerder (extern aan ons bedrijf) SP2 op 4 van de 5 werkstations installeerde, dat Lookout niet meer werkte. Hij heeft daarom de Windows Search voorzien op deze PC's.

Ik heb de installatie van SP2 op mijn werkstation nog even kunnen tegenhouden, omdat ik hoopte een oplossing te vinden om mijn Lookout te kunnen behouden. Ik dacht dat er misschien meer Lookout gebruikers ook een probleem hadden met SP2. Vandaar mijn vraag... want hier werkt het dus niet meer gewoon...

Door Tweakers user RobIII, maandag 15 juni 2009 09:45

Again; da's vreemd :P Ik draai hier ook SP2 en geen probleem gehad met lookout :?

Reageren is niet meer mogelijk